top of page
Search

12 things you should know before coming to New Zealand

Kedves Turisták. Remélem, már megvan a repjegy, bőrönd félig, vagy majdnem telepakolva, ücsörögsz előtte, hogy mi kéne még, azt mondják, meleg lesz, de az időjárás előrejelzés szerint szakadni fog az eső. Igen, welcome to New Zealand. Szóval most mondom, nyáron sem árt, ha van nálad tundra bugyi, bundás sapka és télikabát. Pláne, ha a Déli-szigetre is jössz. Mert ha nem, lemaradsz mindenről, a wow faktor itt indul be igazán. Túracipő, lehetőleg magas szárú, na nem kell félni a kígyóktól, pókoktól, nem bántanak azok, békés nemzet vagyunk, az állataink is azok, mind a vízben, hát még szárazföldön. Az emberekről felelősséget nem vállalok, azok olyanok, amilyenek, she'll be alright. De szedjük össze az általam vélt legfontosabb tudnivalókat.



Leszállást követően találkozni fogsz ilyen csúnyán, leginkább pókerarccal rád néző - nem viccből, hivatalból-, egyenruhás nénikkel és bácsikkal, akik majd kérdeznek mindenféle furcsaságokat. Ez a biosecurity. Elhoztad-e magaddal a macskádat a bőröndben, van e nálad töltött káposzta fagyis dobozban, esetleg fasírtos szendvics, miért nem etted meg az ingyen almád a gépen, ami már penészedik is a hátizsákod alján a párás auckland-i levegőben..... Idefele kezdődik is a tréning, mert a repülőn már kitöltettek veled egy kérdőívet, 4 oldal!, (vagy ügyes voltál, és online kitöltötted indulás előtt), hogy megtudják, mégis mi lapul a bőröndödben, és mi az, ami veszélyezteti a mi bélflóránkat, öli ki a kaori fáinkat, ésatöbbi. Csak mosolyogj, és halandzsázz magyarul, mintha nem tudnál egy szót sem angolul, dobj ki minden tejes, húsos, gyümölcsös, zöldséges dolgot, idd meg a pálinka felét, és bejutottál kicsiny országunkba.





Nincs mitől félni a továbbiakban, itt egy olyan állat sincs, ami meg fog ölni. Húsevő növény sincs. Egy sem. Na jó, van egy kis pók, a white tail, ami ha megcsíp, fáj, tapasztalat, de nagyjából mint egy darázscsípés. Túléled. Jöhet a többi kihívás.



Az évszakok fordítva vannak, ha még nem tudnád. Jó, tudom, tudom, felkészültél. Haha, majd meglátjuk. No, itt nyár van, valószínű ekkor érkezel, decembertől februárig, ami nem azt jelenti, hogy az időjárás ezt tudomásul is veszi és betartja. Itt egy nap alatt négy évszakot is megélhetsz. Déli szél fúj, hideg van, északi, akkor bazi meleg, ha fúj a szél, tud nagyon fújni, hála az üvöltő negyveneseknek, és itt most nem a barátnőimről beszélek klimax előtt. Ha esik, pláne északon, az olyan trópusi, ha déli szél van itt délen, az olyan téliesen hideg nyár közepén. No para, réteges öltözködés, ahogy a nagyi mindig mondta, és milyen igaza lett.



A bal oldalon vezetünk. Igen, a bal, nem a jobb. Betartjuk, nem megyünk rá a felezővonalra, mert nem vettük meg, nem megyünk át a másik sávba, hogy levágjunk egy kanyart, mert ezek a Kiwik itt állatok és úgy is vezetnek. Ők betartják a sebesség határokat, én nem mindig, ami a legtöbb helyen 100, de pár autópályán 110, és mostanság kezdik bevezetni, hogy 80, aminek az én németes vezetési stílusom nem örvend kicsit sem. Figyeljetek az ázsiai turistákra, na azok érdekesek.



Az ország nagy, sok az üres hely, ahol egy lélek se jár, de ez nem azt jelenti, hogy megállsz az autóval, felállítod a sátrad és alszol egyet. Medve nem fog jönni, hogy megegyen, ezt már említettem, de ha teheted, használd a kijelölt kemping helyeket. Úgyse fogod, ilyen ez a magyar, de akkor legalább az autót rejtsd el, különben 1000 dollárral kevesebb lesz reggelre a zsebedben. A helyi rendőrök tudják, hol keressenek.



Bérelj lakókocsit, ez az igazán fancy itt, megállni egy tó partján, kijelölt kempinghely, letáborozni, grillezni, hagyni, hogy azok a drága sandfly-ok agyon csípkedjenek (bogárspré, az kelleni fog), gyönyörködni a havas hegyek látványában, napfelkeltét fotózni, vagy naplementére berúgni... tény, nincs annál jobb élmény, mint egy lakóautóval körbeutazni mindkét szigetet.



Tudom, Lord of the Rings, a Gyűrűk Ura, meg se említettem még. Aucklandbe érkezés után irány Matamata, Frodó és haverjai ott várnak. Lerágott csont, imádjuk, de tényleg, téma lezárva.


Internet, jajj, hát ezzel lesznek bajok. A városokban még működik, de ha elindulsz a természetbe, vége. Nincs térerő, nem létezik, nem, nem akarjuk, hogy legyen, mert ez így jó nekünk, oda nem TikTokolni mész, hanem nézelődni. A természetet, nem a kijelződet. Senki nem fog lekövetni, ha két hétig nem töltesz fel anyagot, ha mégis, nem volt rá szükséged.



A helyi gasztronómia kimerül abban, hogy... na várj, nincs is ilyen. A konzerv spagettis pirítóst meg az élesztőkrémes, chips-es szendvicset én mindennek hívnám, csak embereledelnek nem. Kiwik megeszik, ő bajuk, egészségükre. Viszont, hála annak a sok drága bevándorlónak, egy valami tény: lehet nagyon jókat enni itt és a kávé, az mennyei.


Jópofa helyek, ahol ihatsz, ehetsz:

Helyi elrettentő tippek:

Kávéfüggőknek:



Túrázás. Erről szól itt minden. Mész, kocsikázol, hosszú órákon keresztül szeled a szerpentines panoráma utakat, megállsz, sétálgatsz, mászol, elesel, anyázol, felállsz, továbbmész, woow, ez baszki megérte, fotózol, vissza a kocsihoz, betolsz egy pitét és továbbállsz.


Trip Tip sorozat, kedvenc helyeim, olvasgasd:



Naptejet otthonról ne hozz, leégsz, bizony, le fogsz, ne reméld, hogy megúszod, kb. 10 perc alatt. Az itteni termékek erre a kifejezetten erős napra lettek kifejlesztve, és a többsége még reef friendly is. Igen, mi vigyázunk a drága korallokra, meg mindenféle vízi növényeinkre, állatainkra. Kivéve a beacheken autókat felgyújtó helyi suhancok, de ezek mindenhol jelen vannak.



Jókedv legyen meg pálinka, de abban a fél lityós kólás műanyag palackban. Igen, úgy is beengedik... vagy nem. (alkoholt lehet behozni, elvileg eredeti üvegben csak, anyunak már kétszer sikerült behoznia pálinkát, nem hivatalos zárjeggyel ellátott üvegben és átvizsgált bőröndben)

Hivatalos közlemény alkohol behozatalról:

If you don't want to pay GST and duties on alcohol, you are limited to bringing into New Zealand no more than: 4.5 litres of wine or beer. 3 bottles (or other containers) of spirits or liqueur (each bottle or container can hold a maximum of 1.125 litres).


Túró Rudit hozz nekem, köszi. De az étcsokisat, a tejes bevonós megpenészedik idáig, tapasztalat.


Információ szerzés: bátran ajánlom drága cégem csodás cikkeit, minden info megtalálható az oldalon, közel 2549 írás mindenről, ami Új-Zéland. Merre menj, mit egyél, mit nézz, hol aludj, történelem, érdekességek, fesztiválok, minden, ami itt történik és tudni kell róla.



photos: google.com néhány és saját persze, az első, French Pass, arra büszke vagyok na.



bottom of page