top of page
Search

TripTip #1 Twin Coast Discovery

Aki ellátogat ide a messzi Bözsiföldjére, számos lehetőséget talál az ország felfedezésére. Lehet helyi utazási irodákhoz fordulni, komplett túrákat foglalni, de nyilván egy szigetek szülötte és leleményesebbje egyénileg szervezi a szabadidejét. Megvannak a klasszikus helyek, útvonalak, amiket érdemes mindenképp felkeresni. A helyi Autóklub, az AA oldalán is találkozhatunk egy listával, amit illendő mielőbb az elejétől a végéig kipipálni. Ezen felül vannak mindenféle felfedező útvonalak, mi most épp az egyik ilyet jártuk be, becses nevén: Twin Coast Discovery.

(ezt a bejegyzést Anikónak ajánlom, – haha-, tudni fogja, akivel ugyan lelki társak lennénk, vagy mifene, de a sors még bő 2000 km-nél közelebb nem hozott bennünket egymáshoz – minden csak idő kérdése… és hogy miért ez a blog az ajánlás? hát mert tényleg ki.aszott szép az Északi-sziget is, ugye? )

Megmondom őszintén, mióta itt élünk, valahogy nem vágyunk külföldre. Az egyik fő ok a következő, nagyon édes (MUST SEE-látni kell!) videóban látható (tanulság, hogy nem kell külföldre utazni, hogy csodás tájakat lássunk, elég  csak körbejárnunk Új-Zélandot):

https://youtu.be/ZtK4XxEXt2E

Több felfedezésre váró útvonal is található a helyiek repertoárjában, mi mindjárt az alábbi linkre kattintva látható lista első túrájával kezdtük.

Az ide látogató, tervezgető és már itt jártakat ki kell hogy ábrándítsam: egy hét itt, Új-Zélandon…. semmi. Kettő hét? Még mindig semmi. Három hét? Hát, jóindulattal azt mondom, valami. Véleményem szerint az ország csodájának kevesebb, mint 1%-ával ha találkoznak a kedves turisták és a másik csalódás, amit okozni fogok: mégcsak nem is a legszebb helyekre jutnak el. Nem vitatom persze, hogy a Milford Sound csodás, hogy Queenstown nem egy szájtátvamaradórákig városka, de a Dusky Sound-ot hajóról megpillantani, a Blue Lake-t felfedezni egy túra során (mely a világ legtisztább vízű tava) és egy kis pingvinles valahol a West Coast-on, valamint nem utolsó sorban a Great Walks-ok még csak a nyomába se érnek azoknak a látnivalóknak, amik nyilván üzleti célból is, de népszerűvé váltak az ide látogatók számára. Mikor ideköltöztünk, volt egy képünk az országról, ami rögvest megváltozott, amikor elhagyatott, turisták által még csak nem is látott tengerpartok szikláin ücsörögve vagy egy túraútvonalon megpihenve mosolyogva élveztük a látványt és rájöttünk, az a természeti csoda, amit itt született és amiben nap mint nap részünk lehet… felülmúlhatatlan és egy hét alatt, végigrohanva az országon felfoghatatlan és őszintén, nem igazán átérezhető.

A Twin Coast Discovery a maga nemében mesés: a keleti part csodás strandjai, a táj, a Csendes-óceán látványa és a Bay of Islands felfedezése (a férj által jet-skivel is), északon az igazi füllesztő szubtrópusi meleg és a végtelenség érzete, ahogy a sziget csúcspontján, hihetetlen látványos áramlatokat generálva találkozik a Tasmán-tenger és az óceán, majd visszafele haladva a nyugati parton a hatalmas homokdűnék – amilyen méreteket én még csak megközelítőleg se láttam soha-, továbbautózva az esőerdő, ahol óriás méretű kauri fákkal találkozhatunk…. az idei nyarunk egy-egy meghatározó pillanatai voltak.

Az eredetileg 5 naposra tervezett túra 4 napot vett igénybe, az utolsó két napot valahogy össze kellett sűríteni a férj betegsége miatt. Végeredményben semmiről se maradtunk le, tartottuk a programot az előre eltervezetthez képest. A látnivalókat nem részletezném, a képek önmagukért beszélnek, a túránk részleteiről pedig a fent megadott linken van elég információ. Alakítsa mindenki kedve szerint ezt a pár napos programot!

1. nap – Goat Island/snorkel, Te Arai Point, Mangawhai Heads

2. nap – Whangarei (Whangarei Quarry Garden, Kiwi North Museum), Whangarei Heads, Ngunguru, Paihia (Bay of Islands)

3. nap – Bay of Islands (jet-ski, pihenés), Haruru Falls, Rainbow Falls, (Kerikeri), Cable Bay, Ninety Miles Beach

4. nap – Cape Reinga, Te Paki stream and sand dunes, Omapere, Waipoua Forest


Comments


bottom of page