top of page
Search

Kiköltözés Új-Zélandra

Kia Ora! Úgy látszik, megint toppon van ez a téma, egyre többen üzentek, én pedig továbbra is lelkesen válaszolok kérdéseitekre, vagy igazítlak útba, netán irányítalak át benneteket a megfelelő kezekbe, de páran kértétek, hogy legyen egy ápdét (update), amiben összegzem a mostani helyzetet, változásokat, és lehetőségeket. Ez a poszt nem arról fog szólni, hogy megmondom a tutit, majd megveszed a jegyet, felülsz a gépre, várlak a reptéren piros rúzzsal feliratozott névtáblával, fánkkal a hónom alatt, és furikázlak mindenfele, miközben mutogatom, hogy itt a Parliament, a Big Ben, a Parliament ... hanem adok egy iránymutatót, hol és hogyan kezd el, ha ide szeretnél költözni.


A legnagyobb tartalommal rendelkező weboldal, a Best Bits, minden ami Új-Zéland / angolul: látnivalók, érdekességek, úti tippek, történelmi helyszínek, stb. (klikk a fotóra lent)



Working holiday visa-ra 2024-ben újra lehet jelentkezni!(információ itt)

Tények


Új-Zéland messze van. Csodás, igen, a hobbitok is itt laknak, meg Frodóval is összefutok néha a kaszinóban, de ez egy fájdalmas pont. Nemcsak a minimum 28 órás utazás haza, de az időeltolódás, a honvágy, a messze van anyu meg apu, meg a barátok, jajj Európa, de jó lenne horvátba nyaralni, meg hasonlók. Na most ez hülyén hangzik, de igen, hiányzik a horvát tengerpart (is). Itt sincs kolbászból a kerítés (mondjuk ha Petiéktől előrendeltek, meg lehet oldani), sok minden jó, és sok minden még szarabb. Hallottunk már regénybe illő történeteket, hogy valaki kijött nyaralni, aztán az utcán összefutott magyarokkal, munkát adtak neki és maradt. Na ne várd azt, hogy majd veled is megtörténjen ez, készülj fel.


Angolul beszélni kell. Nincs szükséged tökéletes angolra, nem baj az, ha néha becsúszik egy-két nyelvtani baki, de tudjál és ami fontos, merjél kommunikálni. Mert ez kelleni fog az itteni boldoguláshoz, aztán ha itt mész nyugdíjba, lesz időd tökélyre fejleszteni a nyelvtudásod. Vagy nem. Ha letelepedési vízumra jelentkezel, kelleni fog IELTS vizsga, szóval tesztelni fognak, ne keseredj el.

Itt találod vízumonként a nyelvvizsga követelményeket.


Beilleszkedni nem nehéz, hozzáállás kérdése az egész. Ha szereted a rögbit, a sört, a fish and chips-et, a könnyed, céltalan társalgást idegenekkel és nem zavar, ha nem találsz olyan elmélyült barátságokat, mint odahaza, akkor nyert ügyed van, itt a helyed. Európai származék a Kiwi népség, de nagyon mások, mint mi, viszont könnyen ki lehet velük jönni. Meg másokkal is, mert Auckland multikulti város, a fele Kiwi, a többi meg mindenféle nemzet.


Covid-19: tudom, már mindenki unja a témát, de sokan nincsenek tisztában, mi a helyzet itt vírus ügyben. Az elmúlt bő másfél évben, kisebb, pár hetes korlátozásokat leszámítva éltük a szokásos hétköznapi életünket. Egészen mostanáig, amikor is egy, azaz egy fertőzött miatt lezárták az egész országot. (nyilván volt már több fertőzött) Auckland-en kívül már mindenhol lazábbak a szigorítások, de az ország legsűrűbben lakott régiójában még mindig lockdown van.

A határok zárva vannak. Jönnek-mennek a légitársaságok járatai és a tengeri kereskedelem is működik, de csak az jöhet be az országba, aki rezidens vagy állampolgár, vagy annyira "mákostészta", hogy sikerült munkát kapnia, még ezekben a nehéz időkben is.

Időközben volt egy kísérlet, hogy Ausztrália és Új-Zéland között kinyitották a határt és lehetett utazgatni, de megérkezett a Delta a szomszédba, és felfüggesztették ezt. (ez volt a helyzet Cook Islands-el is)

Tehát, nem tudtok csak úgy turista vízummal beutazni, vagy tényleg olyan szakmátok kell legyen, amire a jelenlegi körülmények között is megkapjátok a vízumot.


Munkát találni úgy, hogy nem vagytok az országban, nehéz.

Vízumokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb update / haladóknak: ezidáig érdemes volt az akkreditált cégekkel kezdeni, akik alkalmazhattak külföldieket, és segítettek a vízumügyintézésben is, de ez változott a Covid-19 miatt. A kötelező akkreditálás el lett tolva jövő év közepéig (2022 közepéig), amit lehet, hogy megint tovább fognak tolni, szóval nem kötelező, hogy akkreditált céghez pályázzatok jelenleg. Már csak azért sem, mert a mostani akkreditált cégek már nem lesznek képesek támogatni úgy külföldieket, ahogy eddig, mert lezárult ez a vízum kategória (talent visa), és a jövőben már nem lehet rá jelentkezni. Egészen pontosan 2021. november 1-től törlik el, de addig biztosan nem lesz határnyitás.


De itt lép a képbe Edit Andrejkovics, bevándorlási ügynök, aki fel tudja mérni a lehetőségeket, és segíteni tud nektek a vízumügyintézésben. Nem mellesleg a leglelkesebb és legsegítőkészebb ember, akivel valaha találkoztam, forduljatok hozzá bizalommal.

+64 21 270 4860


Egyszer ennek a Covid-19 mizériának is vége lesz, érdemes felkészülnötök az új-zélandi életre. Fejleszteni az angol nyelvtudást, online tanfolyamokon részt venni, ami segítheti az itteni munkakeresést és fejleszti a szakmai tudásod, fórumokat böngészni, és ismeretségeket szerezni. (nemcsak a magyarokra gondolok)


To do list


Hacsak nem vagy csilliáros, munka kelleni fog. Kezd azzal, hogy megnézed, kellesz az országnak vagy sem.

Skill Shortage List Checker - beírod a foglalkozásod a linken és kiadja, hogy van igény a szakmádra vagy sem. Kis hiba viszont van a rendszerben: nem elég akkurátus ez a lista sajnos. A lényeg, hogy ha hosszútávú cél, hogy itt maradjatok, akkor mindenképp Skill Level 1,2,3-as szakmában van jó esélyetek SMC-re applikálni. (Skill Migrant Category Visa) Skill Level 4 és 5 csak magas órabér mellett lehetséges. Példa: keress rá a painter (festő) szakmára, nincs rajta listán, holott tudjuk, hogy hiányszakma és keresik az embereket, de mivel Level 1 szakma, lehet rá vízumot és letelepedésit is kérni. (ha még nem merültetek bele ennyire a vízumok tanulmányozásába, feljebb megtaláljátok Edit elérhetőségét, lépjetek kapcsolatba vele)


Első körben írj egy jó önéletrajzot. Tippeket ezen az oldalon találhatsz, hogyan is Kiwisítsd a CV-det. Persze rád van bízva, milyet szerkesztesz, ha van már rutinod benne és pofás az anyag, amit magadról leadsz egy-egy cégnek, használd azt. Érdemes kísérletezni, hogy milyen önéletrajz dizájn, stílus kelti fel az érdeklődését az itteni cégeknek. Olvasd át alaposan az oldalt, rengeteg hasznos infó van rajta, mint például "10 steps to job hunting", stb.


Oldalak, ahol érdemes munkát vadászni:

A Scale-Up NZ oldal cégeknek van fenntartva, de itt közvetlenül el tudsz jutni olyan bizniszekhez, vállalatokhoz, amik szakmába vágók és azonnal meg tudod találni az illetékes személyeket. Ingyen lehet regisztrálni rá. Valamint fontos, hogy az összes itteni szakmába vágó céget guglizzátok le és keressétek meg őket közvetlenül. A Kiwik a közvetlen kommunikáció hívei, így talán több eséllyel indultok.


Legyetek tisztában a jogaitokkal. Javaslom az Employsure oldalt olvasásra, ahol részletezve vannak a munkáltató kötelezettségei és a munkavállalók jogai.


Azért itt is akadnak sumák munkáltatók, érdemes az IRD, a NZ adóhatóság oldalán például ellenőrizni, befizették-e utánatok a járulékokat. Valamint ha open work visa-d van, és self-employed státuszban, vállalkozóként akarsz tevékenykedni, itt tudsz regisztrálni. Nem utolsó sorban adószámot is itt lehet igényelni.

Lakni is kell valahol, íme az oldal, amit mindenki használ, ha kiadó vagy éppen eladó ingatlant keres.


Rezsi költségek: keressetek rá kulcsszavakra a gugliban, mint energy, gas, broadband providers nz, találtok jó pár céget, ahol látjátok az árakat.

Autó is kelleni fog, legalábbis nem árt, ha szeretnél kirándulni, és A-ból B-be könnyedén eljutni. Amennyiben lelkes környezetvédő vagy, és okés, ha bicajjal jársz melóba, hajrá, de az eső tud ám esni, csak szólok. Télen meg délen hideg van. Te döntésed.

A használt autó árak kezdenek elszállni, valószínűleg köze van a hamarosan bevezetésre kerülő "Clean Car Standard"-hez, részletek itt és itt.


Az élelmiszer árak is elszálltak az elmúlt pár hétben, köszönhető ez a lockdown-nak. Összeállíthatod a saját bevásárló listád itt és itt. Ezen kívül van még opció bőven, olvasgass itt.


Iskolákról, oktatásról itt találsz információt


Waldorf/Steiner oktatásról bővebben itt


A legnagyobb falat, a vízum. Egyetlen weboldalra van szükséged, mégpedig erre itt.


Ha van házi kedvencetek, kutya, macska, akit szeretnétek idehozni, íme a részletek, hogyan is működik mindez: https://www.mpi.govt.nz/bring-send-to-nz/pets-travelling-to-nz/bringing-cats-and-dogs-to-nz/


Cégalapításhoz linkek


Szerencsére olyan világban élünk, ahol egyetlen (vagy több) kattintással elérhető szinte minden információ, amire szükségünk van. Mi is kutakodtunk, olvastunk, kalkuláltunk hetekig, hónapokig, mielőtt ide költöztünk, ti is legyetek lelkesek, járjatok utána mindennek.


Elképzelhető, sőt biztos, hogy kihagytam valamit, ami fontos lehet nektek, kommenteljetek 👇, kérdezzetek, segítsük egymást gyerekek. ✌️


PS: óva intelek benneteket a különböző közösségi médiás magyar csoportoktól, ha hiteles információt szeretnétek, forduljatok bizalommal Edithez és hozzám.


bottom of page