top of page
Search

Gastro-Perversion (the worst kiwi food ever)

Új-Zéland csodás, ezt már tudjátok. Nade ugyanez a helyiek által közkedvelt falatokról már kevésbé mondható el. Tisztázzuk, rengeteg finomság van errefelé, igazi gasztró élvezet eljönni ide! Viszont ezek a kiwik ennek ellenére minden más szart is kitalálnak és megesznek. Azt már megemésztettük, hogy azt se tudják mi az a töpörtyű, de amikor élesztőkrémes, ecetes csipsszel tömött szendvicset esznek, akkor biza legszívesebben kikapnám a kezükből ezt a rémséget és az orruk előtt ugrálva taposnám szét… na meg a “kolbászuk”, amit esznek, az se kutya… és akkor még nem beszéltem a Szomszéd szarhaláról sem….

Szomszédunk, kedves “P.” Attila egy perverz elfoglaltsága, hogy a helyi élelmiszer áruházakban zsákszámra vásárolja fel az akciós panírozott halrudacskákat (amik halat még csak nyomokban sem tartalmaznak) és esténként a sütőben megsütve, majd a konyhában állva megeszegeti őket. Na ez a szarhal. Félreértés ne essék, nincs nekem bajom ezzel…. csak egy: meg ne kínálj minket többet! Na ő ebben a blogban a kakukktojás, mert nem kiwi és nem is helyi kaját eszik… de azok a rettenet ízű szarhalak megértek pár sort, hamár perverz helyi étkezési szokásokról beszélünk…. és azért nah jó… már félig ő is kiwi, meg helyi meg hát szar amit eszik, úgyhogy ide most pont beleillik.

Figyelem, jöjjenek a képek és vélemények! Megkóstoltuk ám mindet… bár ne tettük volna….no nem kell engem komolyan venni – sosem kell-, vannak azért itt is bőven ehető ételek…. Meki (McDonald’s) meg kínai, sushi meg mexikói… jah hogy ezek nem is kiwi ételek?

Az egész egy borongós tavaszi estén kezdődött…. szeptemberben. Üldögéltünk a férjjel a kanapén és éppen a helyi szupermarket egydolláros házhozszállítós rendelését raktuk össze, amikor kedvet kaptunk számunkra még ismeretlen és ehetetlen kiwi ételek teszteléséhez. No nem is kellett több, már dobáltuk is be a virtuális kosarunkba a konzerves spagettit, a mikrós sütit, a halas csokit (pillecukros csokis szelet), egy klasszik kiwi dip hozzávalóit és némi élesztős kenhető rettenetet. Az egész olyan viccesnek tűnt, jókat nevetgéltünk közben, mígnem másnap délben megérkeztek a már fent is említett termékek és a tesztelés kezdetét vette. Persze a férj már lecsapott volna a pakolás kellős közepén egy-két “finomságra”, de végül sikerült kimentenem ezeket a gasztronómiai csodás étkeket a karmai közül.

Azt tudni érdemes a kiwi háziasszonyokról, hogy takarítani nem szeretnek, főzni nem tudnak és gyereket nem nevelnek. A rengeteg “takeaway” étterem, a sok dobozos előre gyártott kaja és konzerv ellátja a családokat élelemmel, a fizetések jók, a gyerekek pedig magukra vannak bízva, ahogy ők érzik és gondolják, nevelődnek. Így mindjárt érthető, hogy van idő “kreatív” ételek kikísérletezésére. Íme:

Pirítós spagettivel és sajttal a tetején

Már önmagában az a tény, hogy létezik spagetti konzerv…. istenem, csak olaszok ne jöjjenek erre sosem! Aki ismer, tudja, imádom Itáliát és a vele járó vonzatokat, mint az ordibálós olasz emberek és az udvariatlan morál az utakon, de hogy ezt ki és mikor találta ki… elképzelésem sincs. Az esetleg lehetséges, hogy egy helyi kiwinek nézeteltérésre támadt egy bevándorló olasszal és hogy borsot törjön az orra alá, elkészítette egy vendégségre eme remeket… de hogy ez bárkinek is ízlene, nem fér a fejembe. Azt persze eddig is tudtam, hogy létezik spagetti konzerv és az angoloktól örököltük ezt a csodát, de valahogy eddig nem akartam tudomást venni róla… de mióta heti rendszerességgel elsétálok a boltban előtte… nem győzök szörnyülködni rajta. Sohase semmikor – never ever – meg ne kóstoljátok ezt, lécci! (természetesen csakis kizárólag halálvékonyra szelt, mesterségesen borzalmas szeletelt kenyérrel “finom”)

Reakciók a kóstoló társaságtól:

ez a tészta szottyos….szét van fővea sajt jó a tetejénErika, ez nagyon finom! – Emmus, 6 évesnegyedik, ötödik harapásra nem is olyan borzalmas….de ki az a hülye, aki a spagetti konzervet kitalálta és ki az, aki megveszi ezt? … azért annyira szarul nem néz ki ...

Lamington

Magyarul kókuszkocka. Belül piskóta, kívül csokikrém meg kókuszreszelék. Ez idáig semmi, de a málnás verzió…. tejószagúatyagatya! Mint azok a marhaolcsón kapható nevenincs málnás ÍZŰ szörpök….megpossadva… na ez pont olyan! Közkedvelt teasütemény, amit a kiwik a szokásos módon állítanak elő: megveszik a boltban vagy a pékségekben. A férj csendben, munka közben elmajszolta az összeset, majd azt mondta a végén: nem is olyan rossz, mi a bajod vele? WTF!

Kiwi dip (azaz a rettenetes kiwi mártogatós)

A recept a következő: végy egy zacskó maggi hagymaleves port, keverd bele egy konzerv sűrített tejbe, adj hozzá pár csepp ecetet vagy citromot és pihentesd a hűtőben fél óráig. Ezt követően szervírozd friss, nyers zöldséggel vagy chips-szel. Imádják! … mi annyira nem. Vendégmarasztalónak csak kiwiknek adjuk, amúgy bárkinek kínáljuk, ha gyors távozást szeretnénk. Lehetőség szerint ecetes chipset adjunk mellé….

Reakciók:

te, ez nem is rémeshm, egész jó (persze…. azért maradt meg az egész … – a szerk.)miből van? …. jaj, te jó ég!elnyomja a szósz az ecetes csipsz ízét, szuper!hagymaleves por, suritett tej, pici ecet és az elmaradhatatlan ecetes csipsz a kész “remekmű”....

Hangi

A bevezető kép fent a hangi. Maorik ihlette kaja, ásnak egy gödröt a földbe, telepakolják kövekkel, tüzet gyújtanak, amitől ezek felforrósodnak, aztán mindenféle zöldségeket meg húst pakolnak kosarakba, bele a gödörbe, betemetik, aztán had főjön. A legideálisabb, ha Rotoruán egy gejzír mező kellős közepén, kénes-bűzös közegben fogyasszuk el. Van, amikor a húsokat keverik a zöldségekkel, de akad olyan elkészítési mód is, amikor külön-külön kosarakba kerülnek a húsok és zöldségek. Akkor jó a hangi, ha legalább 3 féle húst használunk fel, és minél több zöldséget, köztük kumarát, amit az itteni édesburgonya megfelelője. Nyamiii!

Kiwi kolbász …vagy mi

Ne dőljünk be neki! Igen, ez az a kolbászka, amit rendszeresen árulnak mindenféle áruház előtt, adománygyűjtés céljából. Borzalmas! Viszont az illata meglepően jó. Talán egyszer vásároltunk ilyet, de soha többet. Húst csak nyomokban tartalmaz, és valami borzalmas mellékíze van…. az otthoni sült kolbászhoz szokott bélésünk ezen csak nevet. (és hogy miért lett ennek kolbász a neve? … még a 6 éves Emmus is virslinek hívja, hisz kb. annyi is benne a hústartalom… )

Sausage roll, azaz a helyi húsnak mondott kóbászból készülő tekercs… fúúúj

Még a rózsaszín buborékos kezdeti időszakomban, boldog mosollyal az arcomon sétálgattam az egyik olcsóságáról híres helyi áruházban, amikor is szemet szúrt a mélyhűtő pultokban ez a ….nem is tudom minek hívjam. Gondoltam egyből, jaaaj, hát szegény férj állandóan szendvicset eszik reggelire, na majd én jól meglepem másnap a munkába ezekkel a finom kóbászos tekercsekkel. Már szemeim előtt lebegett a finom házi, OTTHONI sült kolbász illata, roppanós héja, belül finom húsos-zsíros-fűszeres zamata, így nyomban bele is raktam a kosaramba. Kettőt, én naív! Majd hazaérve egyet meg is sütöttem…. majd másnap, reggel 9 körül kaptam az üzenetet: te csajszi, mi ez amit reggelire csomagoltál? Borzalmas. No tudni kell, a férj általában finoman fogalmaz, úgyhogy ez egy hétköznapi ember számára, érhetően, lefordítva, így hangzik: mi ez a szar, asszony, amit beraktál nekem?! Mondanom se kell, a másik tekercs a fagyasztóból egyenesen ment a kukába. Még a szomszéd kínaival se akartam kitolni, hogy odaadom neki, egyék meg… szerencsétlenek.

Élesztőkrémes, ecetes chipses szendvics

Őszintén… van valami otthon kishazánkban, ami hasonlatos ehhez? Segítsetek már! Ennél a fenséges menünél elgondolkodtam, hogy lehet túlságosan is válogatós, cinikus és gasztro terén beilleszkedésre alkalmatlan lennék, de nem tudom… ez a szendó nálam kiütötte a biztosítékot. Már az alapokkal is gondom van: szeletelt kenyér. Ami meg itt kapható: borzadály. Erre rákenik ezt a förtelmes élesztőkrémet, és még beletömködnek ecetes csipszet, te jóóó ég, ami a világ egyik talán legértelmetlenebb és legízléstelenebb dolga. Megkóstoltuk. Most. Egyszer… és utoljára…már aki.

Reakciók:

Orsi: én ezt meg nem kóstolóm! …. 15 perc győzködés után… nah oké…. majd… futás a wc-re, hogy kiköpjük….. majd …. aggyálmárvalamitinni, ez szörnyű volt… 6 éves Emmus: Erika, nagyon szeretem a Marmite-ot, ez a szendvics nagyon finom! – hazainduláskor… Erika, máskor is csinálsz ilyen ételeket? (hát …. őőőőő…. a szerk.)....halkan jegyzem meg, hárman meg sem kóstolták ezt….az ehetetlen valami az alapanyagok...

Mozi fagyi, azaz a choc top

No, nem is olyan régen, a Marslakós Matt Démonos film előtt mondja a férj, hogy együnk már ilyen “mozizós fagyit”, mekkora őrület ez már errefele. (azt tudni kell, hogy a nagy őrület Ausztráliából jött) No azt megszoktam már, hogy boros, meg konyakos, meg sörös üvegpoharakkal szambáznak be a kiwik a moziba és a popcorn itt nem akkor a szám, de hogy én fagyit egyek a moziba… ám legyen. Büfépult, jegyrendelés, majd kézhez kaptuk a zacsis fagyit. Hm, kinézetre nem is olyan rossz, mint egy téli fagyi, nyami! Persze borítékolható volt, hogy ismét egy rettenet ízvilágú fagyiról lesz szó…. és lám, nem csalódtunk benne. A csoki minősége említést sem érdemlő, a benne lévő vaníliás, de valójában a jóégtudja milyen tejszínes töltelék ehetetlen, a tölcsér pedig kritikán aluli… marad a jól bevált popcorn!

Talán ennyi elsőre elég is lesz. Mert van ám még! Csak győzzétek kivárni… korgó gyomorral!

A fenti falatok kóstolása után már érthető számunkra, miért is van annyi ázsiai meg európai, meg dél-amerikai étterem mindenfele … ha már nem tudnak főzni és normális ételeket készíteni, beengedik azokat, akik értenek hozzá! Problem solved.

bottom of page