top of page
Search

People magazine - Rocket Lab

Csillagásznak születtem, asztronauta vagyok és mindenféle csillagközi okosság felfedezéséért díjaztak .... ez lenne az álom életem, amire köbö 5 éve jöttem rá. Nincs senki a világon, akinek úgy zakatol a szíve, ha meglátja az ISS-t (Nemzetközi Űrállomás), mint nekem, és nincs még egy bolond a Földön, aki állandóan a csillagokat lesi és rakétakilövéseket néz a YouTube-on, ahelyett hogy fancy sminkelős meg főzőcskézős érdekfeszítő műsorokon szórakozna órákon át. Történelmet írtunk, drága követőim, de még milyet!! A NASA (National Aeronautics and Space Administration) és a SpaceX (Space Exploration Technologies) karöltve újra amerikai űrhajósokat küldött az ISS-re, saját földről, saját rakétával, 2011 óta először. Az elmúlt években az orosz Szojuz űrhajókon vásároltak üléseket a NASA űrhajósai számára. De miért is írok erről, van ennek bármi új-zélandi és magyar vonatkozása? Persze hogy lesz, figyeljetek! 🚀

"Az Egyesült Államok az űrrepülési program 2011-es befejezése óta nem rendelkezett saját személyzet szállítására képes űrhajóval. A 2010-ben indult Commercial Crew Program (CCP) célja, hogy a NASA privát cégeket bízott meg egy személyzet szállítására is képes űrhajó kifejlesztésével: a két nyertes Boeing és SpaceX közül az utóbbi vihet most előszőr űrhajósokat. A program sok évig alulfinanszírozott volt, és technikai problémák is hátráltatták a megvalósulást. A programban amúgy azért választottak ki két győztest, hogy ha az egyik cég késik, és/vagy nem tud repülni, akkor a másik tudja biztosítani az amerikai hozzáférést a világűrhöz. A Starliner első tesztútján történt problémák miatt most pont ez a helyzet áll fent, így a SpaceX lett a befutó (a Boeing idén megismétli a Starliner űrhajó személyzet nélküli tesztútját, várhatóan még idén). Szóval a múlt heti indítással egy új korszak kezdődik az emberes űrutazásban, és nem csak egy új űrhajó éles bemutatkozása lesz, hanem az első alkalom, hogy egy magáncég juttat embert a világűrbe. A NASA ezúttal már csak “vásárló” lesz az ilyen utakon, és nem az üzemeltető. A SpaceX amúgy a Crew Dragonnal saját fizetős utakat is tervez, melyekre már megrendeléseik is vannak. Arról még nem is beszéltünk, hogy a SpaceX az egyetlen cég a világon, mely képes a rakétáinak újrahasznosítására, és a visszatérő első fokozatok látványa a mai napig megragadja az emberek képzeletét.

Természetesen a SpaceX számára is hatalmas jelentőséggel bír a mostani misszió: a cég 18 év alatt jutott el oda, hogy egy “komolytalan” startup cégből embereket a világűrbe szállítani képes, az űripart domináló vállalat legyen. Nagy lépés ez nekik a Mars-terveik megvalósításához."*

Ha már kereskedelmi űrrepülésről beszélünk, vétek lenne szó nélkül hagyni a RocketLab céget, akinek alapítója egy igen kedves új-zélandi, bongyori hajú fiatalember, aki olyan Gyűrűk Urás kinézetű, diplomával nem rendelkező, rakátamániás, akárcsak én. Peter Beck. Hallott róla bárki bármit is? Kötve hiszem. Ő a RocketLab CEO-ja, chief executive officer, magyarul elnök-vezérigazgató, és CTO is, azaz chief technology officer, technológiai vezető / műszaki vezérigazgató és tulajdonos is egyben.

"A Rocket Lab fogja indítani az ügynökség Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment (CAPSTONE) nevű kb. 25 kg súlyú cubesat műholdját, mely Hold körüli pályára fog állni. A kísérleti műhold célja, hogy a leendő Gateway űrállomás ciszlunáris pályáját teszteljék – ez egy speciális, elnyújtott elliptikus pálya, melynél hétnaponta közelíti meg az űreszköz a Holdat. A műholdat 2021 elején tervezik indítani a Rocket Lab amerikai, Wallops-szigeteken lévő startállásáról. Az indítás költsége elképesztően olcsó lesz, kb. 9.95 millió dollár. A műhold megépítése és üzemeltetése kb. 13.7 millió dollárba kerül majd (mellyel az Advanced Space of Boulder nevű céget bízták meg), így az összköltség összesen nem éri el a 30 millió dollárt. Ne feledjük, a műhold Hold-körüli pályán lesz, elképesztően olcsó így a projekt. Újabb nagy lépés lesz ez a Rocket Lab-nek is, pár év alatt a semmiből a kisméretű műholdak indítási piacán az egyik legnagyobb szereplő lett."*

Az alapító, Peter Beck Invercargill-ban, itt Új-Zélandon, a Déli-szigeten született és nőtt fel, édesapja múzeum- és galéria vezető, gemmológus, azaz drágakőszakember, édesanyja tanár. Már tinédzserként érdeklődést mutatott a nagy teljesítményű motorok iránt, és rengeteg időt töltött egy régi Mini turbófeltöltő babrálásával. Gyerekként arról álmodott, hogy felnőtt korában rakétákat fog építeni. A szüleit egyszer be is hívatták a középiskolába, hogy tanácskozzanak a fiatalember karrier álmairól, ugyanis aggódtak, hogy ez a rakétaépítősdi nem igazán illik bele a klasszikus szakmákba és kizárt, hogy ezzel a céllal, szakmával ő bármire jutni fog. Tévedtek.

Beck 17 éves korában elhagyta otthonát, hogy szerszámgyártó tanulóvá váljon a Fisher & Paykelnél. Az ottani munka közben a cég műhelyében kísérletezett rakétákkal. Soha nem járt egyetemre. Később a Callaghan Innovation-nál dolgozott. Itt találkozott Stephen Tindall-lel, a The Warehouse alapítójával, aki befektetett a Rocket Lab-be és elindulhatott Beck nagy álma és a cég ezidáig sikeres története.

Beck 2006-ban alapította a Rocket Lab-ot, és 2009 novemberében az első déli féltekén működő magánvállalatává vált az Ātea-1 űrhajóhordozó rakéta segítségével. A társaság kifejlesztette a kétlépcsős folyékony üzemű Electron rakétát, amelynek első repülése 2017. májusában történt. Az első repülés sikertelen volt. 2018 januárjában először érkeztek körpályára, három CubeSat-ot telepítetve az ügyfelek számára (és egy saját műholdat, a Humanity Star-ot). 2019 közepére összesen hét hasonló missziót indítottak sikeresen.

Beck kitüntetést kapott a Royal Aeronautical Society-től az új-zélandi repülés rendkívüli jellegű szolgáltatásáért. A Királyi Természettudományos Társaság Cooper-éremmel is kitüntette. 2016-ban az év vállalkozója lett. Beck-et 2019-ben az Aucklandi Egyetem a repülőgépmérnök kiegészítő professzorának nevezte ki, bár maga soha nem járt egyetemre.

Csak így tovább Beck és RocketLab! A cég által kifejlesztett Electron is megbízható hordozórakéta lett, szóval elképzelhető, hogy egyszer innen, Új-Zélandról, a Mahia-félszigetről küldenek fel embereket az űrállomásra. Az biztos, hogy a kilövéskor az első sorban én ott fogok ülni!

További magyar/új-zélandi vonatkozás és érdekesség a témában:

Tavaly decemberben felbocsátották, majd sikeresen pályára állították a műegyetemi fejlesztésű SMOG-P és a magánfinanszírozású ATL-1 kisműholdakat. Az új-zélandi Mahia-félszigetről a Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája vitte fel, és engedte űrbéli útjukra a már 360 km magasságban keringő műholdakat december 6-án - közölte a BME.

A közlemény szerint a SMOG-P, az első magyar 1-PocketQube - 5x5x5 cm - méretű műhold teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási keretbe illesztve, szponzorok támogatásával. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói irányításával fogták össze. 👏


... és amíg nem lesz belőlem igazi nagybetűs asztronauta, addig tudom gyakorolni egy szimulátor segítségével a dokkolást az ISS-en, bár még sosem sikerült végrehajtanom ezt a manővert. :) Próbáljátok ki, és szóljatok, ha nektek sikerül! 🛰️


fotók: google.com

bottom of page