top of page
Search

Party – 20 September, 2014

Választások. (nem buli, jajj, Te) Bizony. Itt is vannak. Mégpedig 3 évente és általában ebben az időszakban.

Tudom, hogy most sokan fogják a fejüket, vagy épp rázzák jobbra balra, hogy “isten ments, neeeee, nehogy már egy nő politizáljon”….pedig de, ez most meg fog történni. Semmi tudományos megközelítés, semmi hírportálok hangsúlyos és fenyegető, olvasókat mélyen megrendítő stílusban, csak úgy lazán, figyelembe véve a legfontosabb dolgokat, mint külső, megnyerő mosoly, márkás-dizájner öltöny a hozzá illő nyakkendővel, a párt színei, különböző adónemek csökkentése ami kimondottan arra koncentrál amire a legtöbbet költünk (táska, cipő, stb.) és nem utolsó sorban családunk érdekeinek képviselete, mert azért ez is fontos….igen.

Nem mondanám, hogy szakavatottak vagyunk a témában, de az elmúlt egy évben amennyire csak lehet és szükségét éreztük, figyelemmel kísértük a híreket. Nem vagyunk megszállottak és nem igazán érdekel minket a politika, de néha belefutunk érdekes hírekbe, ekkor vesszük a fáradtságot és utána olvasunk dolgoknak. Legutóbb épp az itteni pártokkal próbáltunk ismerkedni, több-kevesebb sikerrel. Valahogy itt is az az érzésem, a sok pártból kéne egyet gyúrni. Vagy mindenkit egyenlő arányban beszabadítani a cuki kaptáros parlamentünkbe és mondjuk megkérni a népet hogy jelöljék meg melyik párt ígéreteivel értenek egyet és tartják szükségesnek. Majd e szerint hagyni őket kormányozni, némi felügyelettel és várni hogy mindenki a legjobb kampányígéretét szépen valóra váltsa. Ennyi. Nem lenne ez annyira bonyolult. De még mindig jobb a helyzet itt, mint Magyarországon.

Jelenleg a “National Party” kormányoz. (ezt még a választások előtt írom) Hát, vannak pletykáim velük kapcsolatban, nem kevés. Tudni kell, hogy Új-Zéland lakossága elég büszke volt arra az elmúlt, soknak ugyan nem mondható, de eseménydús években, hogy itt valahogy nem igazán telepedett meg és férkőzött be a korrupció, mint egyes házakban a makacs penész és fránya nedvesség. (hála az éghajlatunknak) Na de azért itt sincs kolbászból a kerítés és emberek élnek, akik néha elbotlanak….mit ad isten egyik nap arra lettünk figyelmesek, hogy az épp kormányon lévő pártban vannak problémák. Mégpedig hasonlóan a magyar mentalitáshoz, kiderült hogy ezek osztottak le munkákat haveroknak, meg csináltak csúnyaságokat, amin a köz felháborodott. Nem kicsit. Jöttek-mentek mindenféle pletykák, legutóbb pedig az egyik helyi hírportál egyenesen a korrupció miniszterének nevezte Judith Collins-t, aki korábban igaszságügy miniszterként tevékenykedett. Kérem szépen róla azt állították, hogy a miniszteri pozícióját felhasználva a férje cégét/cégeit előnyös helyzetbe juttatta, valamint kínaiakkal is összehaverkodott (csúnya kislány). Aki kíváncsi a pontos “részletekre”, kicsit ITT többet olvashat róla. Mesélhetnék még ezekről a korrupciós hírekről, de gyanítom sokan inkább átpártolnának a facebook-ra vagy egyéb agysejtromboló oldalra, így megpróbálok nem untató és fárasztó lenni.

Nemrégiben hozzájutottunk a letelepedési engedélyhez, vízumhoz, ami azt jelenti, hogy életünk hátralévő részében itt maradhatunk. Feltéve, ha a próbaidőben, ami az elkövetkező két év, jól viselkedünk. Ez alatt azt értjük, hogy nem szólok haragosan és nem nézek csúnyán és nem verem péppé az ólomnehéz táskámmal az utcánkban a koreaiakat, amiért mindig vasárnap délelőtt kirakják a szemetes zsákukat, holott csak hétfőn viszik el, a sirályok meg szétkapják a csirke, kacsa, kutya vagy jó ég tudja milyen csontokat, amik utána szanaszét hevernek az úton és én csak imádkozom hogy a kocsi gumiját ne vágja szét és hogy legyen egy kis eső és szél hétfő este, hogy megtisztítsa az utcánkat. Vagy érthetjük úgy is, hogy ellentétben egyes helyiekkel, nem veszem át azt a jó szokást, hogy szanaszét dobálom a szemetem, annak ellenére hogy épp pár méterre megyek el egy kuka mellett. (és tény, alapvetően rendesek az emberek, de itt se mindenki tartja be ezeket a nem túl nehéz “szabályokat, társadalmi elvárásokat”.) Szóval ha a fenti néhány rossz szokást nem tesszük magunkévá, a következõ választáson már szavazhatunk. Így a mostani választásokat csak tágra zárt szemekkel figyeljük és készülünk a következőre. Addig meg próbáljuk kitalálni, ki a mi emberünk és kire adjuk le a voksunkat. Reméljük, hogy az eddig épphogy “kicsírázott” korrupciót is eltüntetik, vagy valószínűleg a szőnyeg alá söprik.

Nem igazán vagyunk iszákos család. Na, itt most sokan ledöbbennek, mert a régmúltra gondolva el se hiszik, hogy biza én már csak élvezetből iszom a bort, mert finom és nem azért, hogy hatalmasat pendüljünk valamelyik éjszakai szórakozóhelyen vagy a nagy munka okozta stresszt és beszélgetést az otthon lévő összes alkohollal próbáljam gyógyítani. Na lenne itt egy párt (Conservative Party), akik ígéretet tettek arra, hogy ha kormányra kerülnek, az alkoholra kirótt adót csökkentik. Wow. Micsoda kampány húzás. Mondjuk elgondolkodtató, mert kurva drága a pia errefelé és azért néha jólesik elszürcsölni egy aperitífet a verandán. Szóval őket talonba tettem, sose lehet tudni, hová fajulnak a dolgok. Lehet elmérgesedik a házasságunk és iszákos középkorú uncsi bepunnyadt házaspárrá válunk.

A mostani kormánypárt legnagyobb riválisa a Labour Párt volt. Milyen kicsi a világ, indult egy hölgy is itt North Shore-ben, aki magyar származású, Claire Szabó. Szegénykémnek a nevét is jól írták egy plakáton (hosszú ó-val), de csúnyaságot csináltak belőle – hát kérem szépen itt is előfordulnak ilyenek: katt ide

Ennek a pártnak a vezetője David Cunliffe, aki arról híresült el, hogy az egyik vitaesten belezavarodott a mondandójába és hirtelen azt sem tudta, mi fán terem a pártjuk egyik programja. Hmm. Hát ez vicces volt, másnapra megvolt a beszédtéma az újságoknak és hírportáloknak.

De kanyarodjunk is tovább, lenne itt még egy érdekes párt. Mégpedig az Internet Mana. Ez két párt “összeolvadása”. Az Internet Party alapítója, Kim Dotcom illegális letöltő oldalakat üzemeltetett. Ő egy német állampolgár, aki letelepedési engedéllyel rendelkezik. Az FBI pár éve rajta ütött itt Új-Zélandon, azóta a kiadatása ellen harcol. Amerika meg tárt karokkal várná, hogy szétpereljék és jól elfenekljék. A legfrisebb hírek itt olvashatóak róla: katt ide

Volt nemrégiben egy olyan nyilatkozata, hogy háttérbe voul, mert nem voltak annyira sikeresek a választásokon, mint remélte… mi meg reméljük a legjobbakat, hogy tényleg meglépi ezt. Sőt, talán fel is ülhetne egy FBI hajóra és távozhatna országunkból.

Van itt egy szimpatikus párt, a zöldek. (Green Party) Nekem tetszenek. Én szeretem, ha olyan dolgokkal foglalkozik egy párt, ami a hétköznapi életem része. Ők kimondottan a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt, megújuló energiaforrásokat ígérnek, tiszta környezetet és minden családot mentesítenének a nedves, penészes otthonoktól, ami valljuk be, ráfér már erre a nemzetre.

Nem szabad elfelejteni az ACT pártot sem, de róluk megmondom őszintén, semmit sem tudok. Mégpedig azért, mert jó pár plakátjukon egy fiatal Yoda díszeleg. Nem akarom én bántani, de hát nő vagyok és bukok a sármos mosolyra, nyugodt, békés szempárra és a dizájner cuccokra és rajta ilyet sosem láttam.

Aztán ne feledkezzünk meg a Maori Pártról sem. Elfogult vagyok, nekem minden maori tetszik. Mindenki. Olyan helyesek, imádom őket.

A végére hagytam azokat a kisebb pártokat, akiket nem igazán ismerünk, akit érdekel mélyebben a téma, íme olvasgasson:

The Pirate Party (fiatalok gyülekezete)

New Zealand First Party (a helyi Jobbik)

Miután saját szemszögemből (persze vegyítve a férj álláspontjával és ismeretével) kiveséztük a pártokat, tegyünk említést a választásokról. Kérem szépen itt bármikor lehet szavazni. Pontosabban nem feltétlen kell a választás napján leadni a voksunkat, ha elutazunk hétvégén, vagy eső lesz, felmegyünk a megfelelő weboldalra, ide, és megnézzük hogy a mi választó kerületünkben más napokon hol lehet szavazatot leadni. Megtehetjük, igen. A külföldön ragadt kiwik is könnyedén regisztrálhatnak a neten, ha szavazni szeretnének és különösebb fáradságba sem kerül, hogy leadják voksukat. A szavazatokat akár napokkal a hivatalosan kitűzött választási nap előtt is leadhatjuk. Rugalmasság, könnyebbség mindenkinek.

A bejegyzés írásának kezdetekor még nem voltak meg az eredmények, most viszont hivatalosan is megerősíthetem, hogy a National Party immáron harmadik “ciklusát” kezdi meg, ezzel igazán szép eredményt tudhatnak magukévá. Egy picit talán meglepő, hogy a sok korrupciós botrány után nem történt nagy változás, bár az elmúlt jó pár év legsikertelenebb választását tudhatjuk magunk mögött, legalábbis ami a szavazók számát illeti. Talán a korrupciós botrányok elvették az emberek szavazó kedvét is.

Legvégül pedig nézzünk néhány vicces plakátot, karikatúrát. Előnyben azok, akik figyelmesen olvassák a blogot és némi angol tudással is rendelkeznek:


Comments


bottom of page