top of page
Search

NEWS - stop the Endeavour

Egy déli-szigetesen kúva hideg napon olvasgattam a helyi híreket, amikor is rátaláltam egy érdekes történetre. Elolvasva a cikket jót röhögtem, gondoltam, mekkora egy marhaság ez! Aztán elkezdtem tanulmányozni a helyi hírportálok álláspontját a témáról, és elgondolkodtatott a dolog. A történet pedig így hangzik: Sina Brown-Davis elindított egy petíciót, mert nem szeretné, ha Cook kapitány hajójának élethű mása, az eredeti nevén Endeavour, körbehajózná Új-Zélandot októberben. Well, vannak ám éredekes vélemények, meg hajtépő gondolatok a témával kapcsolatban, menjünk szépen sorba ezeken. (a cikk értelmezéséhez némi angol tudásra szükség lesz)

A történet Ausztráliában kezdődik, és röviden tömören arról van szó, hogy mivel 250 évvel ezelőtt találkoztak először a maorik és az európaiak itt a "ki tudja kinek a tulajdonában kéne lenni" földeken, ezért Cook kapitány hajójának élethű másával végighajóznak Ausztrália keleti partszakaszán, majd áthajóznak Új-Zélandra, és közben mindenféle megemlékezést, meg ünnepléseket tartanak. Elsőre nem is hangzik ez annyira borzalmasnak, igaz? Jön a nyár, jó idő, idejön egy jópofa hajó, jujj de jó, meg lehet nézni, szelfizni vele, facebook-ra posztolni, közben mindenféle nemzetek kajáját enni a kikötőkben, meg táncolnak majd maorik (sure :D ), végül mindenki szépen hazamegy és elmondhatja, láttuk a Cook hajóját, váááóóó - az átlag új-zélandi állampolgár így fog erre reagálni, szerintem. De van ennek a megemlékezős, ünneplős, körbehajózós történetnek egy másik oldala is. Mégpedig a visszafordíthatatlan történelem, ami a mindenféle nagyokosok elmondása szerint nem volt annyira szép és romantikus történet, mint ahogy mi ezt ünnepelni készüljük a közeljövőben. Sokan úgy vélik, eleve ezt a gyarmatosítást úgy ahogy van, nem igazán kéne ünnepelni, mert van ennek egy sötét oldala is ... amikről pl ezen az oldalon (itt) is olvashattok.

De elemezzük inkább a petíciót lépésről lépésre. Így kezdődik.

"Aotearoa New Zealand has a racism problem."

No shit! Mert lássuk be, én mindig mondtam, hogy vannak itt bajok, de soha senki nem hallgat rám. Eleve nem értem, hogy mitől lesz valaki echte új-zélandi, vagyis Kiwi. A tősgyökeres új-zélandi is csak angol, nemde. Ne feledjük, nemcsak angolok jöttek ide a kezdetek kezdetén. Ázsiában is megálltak azok a bizonyos első telepeseket szállító hajók, ahol felpattantak rá mindenféle nemzetiségek és jöttek az angolokkal karbaöltve - mint kiszolgáló személyzet, nem a puccos kabinokban utazva persze. De tényleg jelen van a rasszizmus Új-Zélandon? Hiszen béke, szeretet és nyugalom van itt mindenfele. Ez legalábbis a látszat, de ez ne tévesszen meg senkit sem. A kényes angolok időnként ferde szemmel néznek a maorikra, meg az ázsiaiakra, meg a kis barna indiaikra is, ettől függetlenül boldogan élnek és tán még szeretik is őket, mert jól főznek. Viszont érdemes néha figyelni őket és azokat az őszinte tekinteteket, amikor meglátnak egy hangosan elvonuló maori családot, amikor csipognak az indiaiak körülöttük curryszagos ruhában, vagy épp szemet meresztenek a telefonjukba üvöltő sárgák miatt. Arról meg ne is beszéljünk, hogy mire mentek ezzel a gyarmatosítással az angolok? Tele van a sziget ázsiaiakkal, és nem a kis fehérbőrű Bözsifélék tulajdonában vannak az ingatlanok, bizniszek jelentős része, de nem ám. Azért az vicces, amikor a kis sárgák belehuppannak az olcsónak épp nem mondható Land Roverekbe és furikáznak itt mindenfele körbe-körbe. :D

No viccet, szarkazmust, iróniát félretéve, engem ez a rasszizmus dolog speciel hidegen hagy. Minden ember nekem ugyanolyan ember, aki velem normális, azzal én is az vagyok, az pedig hogy kinek milyen a bőrszíne, vagy a vallása, magánügy.

De haladjunk is tovább a petíció elemzésével.

"As recorded by Cook and his crew, they shot at, maimed, and killed Māori in Tūranganui a Kiwa, Heretaunga, Whakaari, Ahuahu, Te Whānganui a Hei, Te Tai Tokerau, and Totaranui. Further killings and torture happened across Te Moananui a Kiwa."

Ezzel különösebben én nem vitatkoznék, ami megtörtént, az úgy volt, pont. (már amennyire tudhatjuk, mi történt, hiszen se én, se ti nem voltatok ott)

"Around the world, colonial supremacy is upheld through the use of statues, plaques, memorials, place names and public events, which all function to socialise colonial supremacy."

Oké, akkor lényegében a probléma, amivel szembe állunk, a gyarmatosítás. Most akkor jó volt a gyarmatosítás, vagy rossz? Tény, hogy az egykori gyarmatokon ma nagyobb a stabilitás és a gazdasági fejlettség és hogy a harmadik világ törékeny államain ma is segíteni lehetne a gyarmatosítás valamilyen formájával - mondta ezt Bruce Gilley, amerikai politológus, aki a gyarmatosítást összességében előnyösnek ítélte meg. Ezzel az angolok sincsenek másként, egy közvélemény-kutatás szerint a britek fele büszke a Brit Birodalomra, és csak kb. 22% gondolja úgy, hogy a gyarmatosítás szégyenletes történelmi emlék. De ne legyünk ennyire szigorúak, elvégre nem lehet a gyarmatosítást sem kizárólag fekete-fehér színben feltűntetni. Pascal Bruckner, francia író, filozófus szerint: "nem nekünk, angoloknak és franciáknak kellene megmondanunk, hogy előnyös, avagy káros volt-e a gyarmatosítás, hanem az érintett afrikaiaknak és ázsiaiaknak." Ebben van valami igazság, lássuk be.

"The return of the Endeavour is unnecessary. It is a careless use of millions of dollars, and sends the wrong signal about where we are at, where we should be, and where we want to be in our journey towards racial justice in Aotearoa." Ezzel részben egyetértek, én speciel örülnék, ha az üzemanyag ára picit lejjebb menne, szóval lehetne másra is költeni, igen. Mondjuk megoldhatnák ezt a hajókázást adományokból is, akit érdekel, fizessen érte. De gyarmatosítás ide vagy oda, az tény, hogy a történelmünk szempontjából jelentős mérföldkő volt ez.


Cook kapitány hajózási útvonalai

Ugorjunk át a Tasmán-tengeren túlra, hiszen van itt egy másik petíció, mégpedig az ausztráloktól. Ezek szerint ott sem mindenki repes az örömtől, hogy útjára indítják az Endeavour replikát. Szemezgessünk ennek a leírásából is.

"Not only a waste of money, but an insult to the First Nation people of Australia who’s country everyone resides in. With budget cuts all across Australia and with rivers being at an all time low I think it is agreed that $7 million dollars is best spent else where."

Fair enough.

"Captain Cooks voyage is nothing to celebrate let alone re enact. The 26th of January 1788 marks the day captain cook claimed sovereignty on NSW Australia. Claimed sovereignty on already sovereign Aboriginal land also the day marking the beginning of genocide of the First Nation people of Australia."

Érted, captain cook, kisbetűvel. Jaj. Rendben, akkor várjunk még pár évet, hogy összejöjjön ez a 250 éves ünneplés.

"You would not support the re enactment of the arrival of Hitler so do not support the re enactment of captain cook."

Aú. Cook kapitány megint kisbetűvel. Ezek az ausztrálok.... meg hogy jön ide Hitler? Jesszus.

"Given Australia’s dark and evil history...."

Najóvanmostmár, dark meg evil .... túlzásokba esünk kérem, bár, ha feketén nézzük, de hát úgy nem lehet, mert akkor rasszisták vagyunk, ugye... de rendben, legyen "dark" meg "evil" ez a történelmi időszak, de ha meg fehéren nézzük, mi a jó megoldás? Felejtsük el a múltat, töröljük ezt a megemlékezést meg a vele járó költekezést, írjunk a Google-nak, hogy mostazonnal minden információt töröljenek Cook-ról és ezentúl az iskolákban sem említhetik meg a nevét? Őszintén, még én magam sem tudom.

Megértem a petíció elindítását, a szociális érzékenységet miatta. Hiába kiálltják ki Cook-ot nagy gyilkolászónak, számomra ő egy nagy felfedező volt, körbehajózta az Antarktiszt is, sőt, ő lépte át először a déli sarkkört, egy értelmesnek mondható hadnagy volt, akinek jelentős felfedezéseket köszönhetünk. Eleve az a bizonyos első út, amikor feltérképezte Új-Zélandot, eredetileg azzal a céllal indult, hogy Tahitin és környékén megfigyeléseket végezzenek a Vénusz bolygóról. (bár ez inkább csak úgymond "fedőterv" volt)


Ami biztos, ha tényleg összejön ez a megemlékezős hajós túra, én tuti meg fogom nézni az Endeavour-t, mert kíváncsi vagyok a hajóra, ahol az az ember élt sokáig, aki először hajózta körbe az Antarktiszt, aki savanyű káposztával etette és gyümölcslével itatta a személyzetét, hogy megelőzze a hajósokat tizedelő skorbutot, és aki eljutott a számomra "bucket list"-ként megnevezett helyekre is, mint Alaszka és Szibéria.


Új-zélandi petíció oldala:

Ausztrál petíció oldala:

Egy ausztrál cikk a témáról:

bottom of page