top of page
Search

NEWS – money, money, money…

Imádom a kiwiket, azon belül is kifejezetten egy tömeget. Konkrétan azokat, akik állandóan panaszkodnak, hogy jaj de szar itt nekünk, elverünk 27 millát a zászlócserére, miközben nincs pénz semmire. Ahha… sokszor mondom az itt születetteknek, hogy a fene a pofátokat, van merszetek panaszkodni, miközben máshol negyed ennyire se jó az élet! No ha már zászlócsere meg 27 milla ki az ablakon, nehogy már ne legyen még valami, amiért mélyen a zsebbe kell nyúlni. A rendszeres olvasók tudják, hogy egy korábbi bejegyzés a zászlócsere körüli mizériáról szólt, de úgy tűnik, ez a csereberék éve lesz, hiszen a bankjegyek terén is bekövetkezik némi változás. Jöjjenek hát a legújabb szépségek!

Nem igazán hamisítanak pénzt errefele, általában fegyelmezett és nem lopós ez a nemzet. Ettől függetlenül megérett a sok bankjegy a cserére, főleg biztonsági okokból. Ha már ez a félkegyelmű kiwi Vodafone e-mailben küldi a jelszót (bocsi, Attila) és a bankoknál is akadnak a jelszavakat tekintve biztonsági rések, ideje lassan felzárkóznunk.

A most cserére szoruló “papírpénzek” 1999-ben lettek “műanyag”, azaz polimer pénzek. A váltás oka a korszerűsítés, praktikusság és biztonság volt. Ezeknek a pénzeknek a gyártási jogát egy ausztrál cég nyerte el (NPA=Note Printing Australia). (a polimer pénzek kevésbé sérülékenyek, moshatóak, és újrahasznosíthatóak) De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük milyen pénzeink voltak, vannak és lesznek.

Az új-zélandi jegybank, a Reserve of New Zealand 1934-ben alakult, innentől új-zélandi font volt forgalomban, egészen 1967. július 10-ig, majd ezt követően vezették be az új-zélandi dollárt. Az érmék ekkor még csak 1 dollár alattiak voltak, a szokásos leosztásban (cent): 1, 2, 5, 10, 20 és 50, míg a bankjegyek pedig az 1,2, 5, 10, 20 és 100-as címletek lettek. (milyen furcsa, hogy 50-es nem volt) A bankjegyeket ekkor még egy brit cég, a De La Rue plcnyomtatta. A címletek vízjelében Cook kapitány szerepelt, valamint biztonsági szállal is ellátták őket.

Az 1999-es műanyagra váltást megelőzően 3 széria bankjegy került forgalomba. Az első még 1967-ben, a már említett ötven dolláros nélkül. A következő 1981-es széria azért érdekes, mert ekkor került bevezetésre az okkersárga ötvenes címlet, valamint a 20-ason II. Erzsébet arcképét is frissítették. Ezen a szérián jelentek meg először az UV lámpa alatt fluoreszkáló motívumok. Ami érdekesség, hogy a 81-es széria nyomtatását szintén egy brit cég készítette, mégpedig a Bradbury Wilkinson and Company, akiket 86-ban felvásárolt a már korábbi sorozatnál említett De la Rue vállalat. 1990-ben vezették be a korábban papírpénzként forgalomban lévő 1 és 2 dolláros érméket.

Az 1992-es sorozat nem mondható Erzsébet évének, ugyanis arcképét a húszas címlet kivételével az összes bankjegyen lecserélték, természetesen immáron híres új-zélandiakra. Ekkor került az 5 dollárosra Sir Edmund Hillary, a tízesre Kate Sheppard, az ötven dollárosra egy maori politikus, Sir Apirana Ngata, végül a százasra a kémiai Nobel-díjas, Lord Ernest Rutherford of Nelson. A hátoldalon nem változtattak, a kezdetektől jól “bevált” új-zélandi madarak láthatóak.

Az 1999-ben megjelent első polimer bankjegyek, amelyek most is forgalomban vannak:

Emlékbankjegy összesen kétszer jelent meg, az egyik még 1990-ben, mely egy tíz dolláros volt, ami a Waitangi-szerződés megkötésének emlékére készült el, a másik pedig 2000-ben, a Millenium alkalmából egy szintén tíz dolláros bankjegy került kibocsátásra.

Waitangi emlék tízdolláros /Millenium tízdolláros bankjegy

A “Brighter Money” néven futó új pénzkampány legújabb darabjai pedig a következőek:

Nektek hogy tetszenek?

bottom of page