©2014 by KiwiLife
Adatvédelem: a blogban megjelenő tartalomra (írások, fotók, stb.) a szerzői jogról szóló 2016. évi XCIII. törvény vonatkozik. Kérem, hogy az oldal tartalmából származó átírás nélküli szöveg, szövegrészlet és fotó közlése az oldalra való egyértelmű hivatkozással vagy linkkel történjen! Köszönöm.

Search

NEWS – money, money, money…

Imádom a kiwiket, azon belül is kifejezetten egy tömeget. Konkrétan azokat, akik állandóan panaszkodnak, hogy jaj de szar itt nekünk, elverünk 27 millát a zászlócserére, miközben nincs pénz semmire. Ahha… sokszor mondom az itt születetteknek, hogy a fene a pofátokat, van merszetek panaszkodni, miközben máshol negyed ennyire se jó az élet! No ha már zászlócsere meg 27 milla ki az ablakon, nehogy már ne legyen még valami, amiért mélyen a zsebbe kell nyúlni. A rendszeres olvasók tudják, hogy egy korábbi bejegyzés a zászlócsere körüli mizériáról szólt, de úgy tűnik, ez a csereberék éve lesz, hiszen a bankjegyek terén is bekövetkezik némi változás. Jöjjenek hát a legújabb szépségek!

Nem igazán hamisítanak pénzt errefele, általában fegyelmezett és nem lopós ez a nemzet. Ettől függetlenül megérett a sok bankjegy a cserére, főleg biztonsági okokból. Ha már ez a félkegyelmű kiwi Vodafone e-mailben küldi a jelszót (bocsi, Attila) és a bankoknál is akadnak a jelszavakat tekintve biztonsági rések, ideje lassan felzárkóznunk.

A most cserére szoruló “papírpénzek” 1999-ben lettek “műanyag”, azaz polimer pénzek. A váltás oka a korszerűsítés, praktikusság és biztonság volt. Ezeknek a pénzeknek a gyártási jogát egy ausztrál cég nyerte el (NPA=Note Printing Australia). (a polimer pénzek kevésbé sérülékenyek, moshatóak, és újrahasznosíthatóak) De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük milyen pénzeink voltak, vannak és lesznek.

Az új-zélandi jegybank, a Reserve of New Zealand 1934-ben alakult, innentől új-zélandi font volt forgalomban, egészen 1967. július 10-ig, majd ezt követően vezették be az új-zélandi dollárt. Az érmék ekkor még csak 1 dollár alattiak voltak, a szokásos leosztásban (cent): 1, 2, 5, 10, 20 és 50, míg a bankjegyek pedig az 1,2, 5, 10, 20 és 100-as címletek lettek. (milyen furcsa, hogy 50-es nem volt) A bankjegyeket ekkor még egy brit cég, a De La Rue plcnyomtatta. A címletek vízjelében Cook kapitány szerepelt, valamint biztonsági szállal is ellátták őket.

Az 1999-es műanyagra váltást megelőzően 3 széria bankjegy került forgalomba. Az első még 1967-ben, a már említett ötven dolláros nélkül. A következő 1981-es széria azért érdekes, mert ekkor került bevezetésre az okkersárga ötvenes címlet, valamint a 20-ason II. Erzsébet arcképét is frissítették. Ezen a szérián jelentek meg először az UV lámpa alatt fluoreszkáló motívumok. Ami érdekesség, hogy a 81-es széria nyomtatását szintén egy brit cég készítette, mégpedig a Bradbury Wilkinson and Company, akiket 86-ban felvásárolt a már korábbi sorozatnál említett De la Rue vállalat. 1990-ben vezették be a korábban papírpénzként forgalomban lévő 1 és 2 dolláros érméket.

Az 1992-es sorozat nem mondható Erzsébet évének, ugyanis arcképét a húszas címlet kivételével az összes bankjegyen lecserélték, természetesen immáron híres új-zélandiakra. Ekkor került az 5 dollárosra Sir Edmund Hillary, a tízesre Kate Sheppard, az ötven dollárosra egy maori politikus, Sir Apirana Ngata, végül a százasra a kémiai Nobel-díjas, Lord Ernest Rutherford of Nelson. A hátoldalon nem változtattak, a kezdetektől jól “bevált” új-zélandi madarak láthatóak.

Az 1999-ben megjelent első polimer bankjegyek, amelyek most is forgalomban vannak:

Emlékbankjegy összesen kétszer jelent meg, az egyik még 1990-ben, mely egy tíz dolláros volt, ami a Waitangi-szerződés megkötésének emlékére készült el, a másik pedig 2000-ben, a Millenium alkalmából egy szintén tíz dolláros bankjegy került kibocsátásra.

Waitangi emlék tízdolláros /Millenium tízdolláros bankjegy

A “Brighter Money” néven futó új pénzkampány legújabb darabjai pedig a következőek:

Nektek hogy tetszenek?

12 views