top of page
Search

NEWS – Change the flag! … or not?!

Korábban már említettük, hogy az idei év egyik szenzációja, legfelkavaróbb és őrületes vitákat kiváltó témája a zászlócsere. Gondoltuk érdemes lenne pár szóban megemlíteni a történéseket, egyrészt bemutatja milyen is a kiwi társadalmi közeg, másrészt ez a dolog már igencsak érint minket, hiszen szavaznunk is kell, akarjuk-e a cserét vagy sem…. és ha igen, mégis melyiket szeretnénk. Azt már mindenki tapasztalta, hogy a médiának mekkora ereje van, de lássuk, hogy jutottunk el odáig, hogy népszavazás lesz és megvan már a 4 új zászló, amiből választani lehet. Vagy 5? Na igen…. nézzük csak!

Egyszer volt, hol nem volt…. létezett egy nagy nemzeti napilap Új-Zélandon, a Herald. Nagyjából ötöd emberöltővel ezelőtt készítettek egy felmérést, melyben megkérték a lakosságot, osszák meg velük nézetüket…. és ekkor elszabadult a pokol!  De szó szerint. Kiderült, a kiwik nagyjából fele kapható lenne a változásra. Hogy miért is? Lássuk!

No comment. Nah jó, mégis. Az alap szín nagyjából ugyanaz. A Dél Keresztje is, bár egy icipici csillagocska eltér benne. (meg a színek, ugye) Aztán ott az a bazinagy fehér csillag, ami nálunk hiányzik. És ennyi. A Dél Keresztje csillagkép azért nem teljesen egyforma, mert állítólag máshogy látszik nálunk és másmilyen az Ozzie égbolton. Mivel még csak átutazóban voltunk Ausztráliában, ezért erről véleményt alkotni nem tudunk.

Nézzük hát, mi az, ami miatt kéne a zászlócsere, mitől kapnak idegbajt az ausztrálok és a kiwik is:

az internet világában, ha kis országikont kell választani bármilyen regisztráció, stb. során, ember legyen a talpán, aki a 2mmx3mm-es kis zászlókból ránézésre, nagyító és szemüveg nélkül megmondja, melyik a kiwi zászló (na ugye! :) politikai eseményeken rendszeresen az ausztrál zászló mögé ültetik képviselőinketvilágversenyeken is gyakran az ausztrál zászlót mutogatják a kiwi helyettunalmas, angolos, és már sokan lecserélték a zászlóikat a Commonwealth-ben

Miért nem kéne (szemezgetés a lakosság véleményéből):

nagyapáink a mostani zászló alatt harcoltak a világháborúban, stb.jó ez ami van (hát, végülis ez is egy indok)persze, költsünk el feleslegesen 27 millió dollárt, mintha nem kéne másra pénzaz unokám imád úszni, de nincs a közelben uszoda, miért nem arra költenek

Sokakat zavar a brit zászló a kiwiben, másokat egyáltalán nem érdekel.

Nézzünk először is néhány példát, hogyan változtak a zászlók a Brit Nemzetközösségen belül:

Nem akarok senkit sem megbántani, de azért lássuk be: a jó öreg brit zászlót elég sokan száműzték már új lobogójukból, jogosan és nem véletlen. Ez nem azt jelenti, hogy megromlott volna a kapcsolat az “anyaországgal”, pusztán csak elérkeztünk egy olyan időszakba, ahol a nagy hódítások már csak a múlt halovány emlékei, és a nemzetek önkifejezése ebben is megnyilvánulhat. Új-Zéland, Ausztrália és Cook-szigetek viszont még viseli a régi stílusjegyeket, mint a borzasztóan randa kék árnyalat, a brit zászló a sarokban és egy hangyafasznyi utalás a valós országra.

Ha jobban belegondolok, nekem semmi bajom a mostanival. A férjnek már annál inkább, mert ő sokszor belefut a fent már említett kis ikonos országválasztós weboldalakba. Ennek ellenére a következő zászlókra fogunk x-elni, ha népszavazás lesz (választásaink a képre kattintva olvashatóak):

Nade nem volt ám egy könnyű menet eljutni a végső négyesig. Létrehoztak egy weboldalt, ahol a kiwik kedvükre tölthették fel a számukra kívánatos alkotásokat, íme a “legjobbak”:

A kiwi népség vicces nagyon, látszik ez a fenti zászlókon. Nem kevés energiát fektettek eme remekművekbe, végül a már fent említett 4 változat lett a befutó. Aztán… jött még egy.

A Read Peak, amit a Rangi & Papa mitológia ihletett, ábrázolva a földet, az eget… no a nép úgy döntött, ezt még bele kéne tenni a final four-ba, vagyis akkor már ötbe. Szűk három órán belül lezárul a szavazás, és hát jó, szavaztam én is, nehogy azt mondják, hálátlan bevándorló vagyok és nem engedem leendő honfitársaim jogait és igényeit érvényesülni. Úgyhogy rajtam nem múlik, legyen hát öt variáció.

A nézetek megoszlanak a “legjobb” 4-ről, amiből majd hamarosan választanunk kell. Az egyik legmegosztóbb talán a silverfernes zászló, hiszen nagyon hasonlít a legkedvesebb és méltán világhírű rögbi csapatunk lobogójára:

Az elmúlt hónapokban nem telt el úgy nap, hogy valamelyik tévécsatornán, újságban vagy interenetes portálon ne lettek volna hírek és vélemények a zászlócseréről. Továbbra is igen “aggasztónak” mondható a csere ötlete, hiszen ahogy a statiszitka mutatja, a lakosság nagyjából fele-fele arányban osztozik a zászlócsere feletti örömben és bánatban. Az nem titok, hogy drága miniszterelnökünk, John Key a zászlócsere egyik legnagyobb támogatója, sokan támadják is érte. Egyesek szerint az egész csak az ő “hülyesége”, de lássuk be: a lakosság többsége mégiscsak egy olyan réteg, akinek a véleményére adni kell. Nekem személy szerint tetszenek az új tervek, tudok majd választani, de azt se bánom, ha marad a régi. A lényeg a lényeg, hamarosan választunk, első körben a négy zászló közül, amit ismét megmutatunk Nektek. Ez idén tavasszal (November 20 – December 11) lesz. Majd 2016 márciusában újra voksolunk a régi és a hamarosan kiválasztásra kerülő új zászló közül.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, melyről beszámolunk majd, csak még egy kis türelem.

f: google.com

bottom of page