top of page
Search

N(Z)CIS

Warning! Aki nem bírja a bűnügyi történeteket, lapozzon tovább.

Csendes, nyugodt, békés ország vagyunk. Bátran sétálgatok bármerre az országban, akár késő éjjel is, szóba állok idegenekkel is néha, bár anyukám azt tanította, ne tegyem, a félelemérzet pedig teljesen kihalt belőlem, mióta ideköltöztem, annak ellenére, hogy egyszer a mi házunkba is betörtek. Tényleg ennyire békés nemzet lennénk? No, kapargassuk meg a felszínt, és nyomozzunk együtt, mert itt is előfordulnak ám bűncselekmények, mint például emberrablás, sikkasztás, lopás, különböző visszaélések, és bizony gyilkosságok is. Tudtátok például, hogy itt is volt halálbüntetés? 84 embert végeztek ki, ebből 83-at gyilkosság, 1-et pedig hazaárulás miatt. De elég a bevezetőből és statisztikából, nyissuk meg az aktákat, nyomozzatok velem!

1841. november 20.

Maketū Wharetōtara (fotó), Ruhe Ngāpuhi törzsfőnök 17 éves fia volt az első halálra ítélt Új-Zélandon, akit 5 ember megyilkolása miatt ítéltek el. A történet annyiból "érdekes", hogy Ruhe volt az egyik az ötszáz törzsfőnökből, akik aláírták a Waitangi szerződést az angolokkal. Maketū egy özvegy farmján dolgozott, Bay of Islands-en, ahol megtámadott egy farmert, baltával, álmában, mert megsértette a "mana"-ját, majd gondolta a többiek is bűntársai voltak szegény Thomas Bull-nak, így megölte az özvegyet, két gyermekét, és az unokáját is egy másik maori törzsfőnöknek, aki szintén a farmon élt.

"A mana rendkívüli erőt, eszenciát vagy spirituális jelenlétet jelent, a társadalomban a hatalomhoz, erőhöz és presztizshez kapcsolódik. A mana az auta-któl, vagyis az istenektől származik, és a rangatira-k, a vezetők között a legnagyobb, közülük is különösen az ariki-k, a az elsőszülöttek, és a tohunga-k, vagyis a papok között." Az első kivégzett maori volt, az utolsó angol, fifti-fifti, nincs miért háborogni ugye.

1860s - The Maungatapu murders

Nem sokkal az első kivégzést követően egy déli-szigeteki bűnbanda a frászt hozta a helyi lakosságra, az ő történetükből képregényt is készítettek, íme:

A bandavezér, eredeti nevén Richard Hill, 1847-ben, 16 évesen Angliából érkezett Ausztráliába, Melbourne-be, lopásért ítélték el és zárták börtönbe - ezért is hívták Ausztráliát "börtönszigetnek", akkoriban a nemkívánatos rosszfiúkat ide és Amerikába száműzték. Hill 1861-ben szabadult és a következő évben átjött Új-Zélandra, Otago-ba (ekkor már Burgess néven), remélve hogy a nagy Otago-i aranyláz meghozza számára is a gazdagságot. Végül az aranyásás nem jött be, így összeállt egy korábbi börtöntársával, és lopásból, rablásból éltek. 1862-ben elfogták és Dunedin-ben börtönbe zárták őket. 2 év múlva a szabadulásukat követően átmentek a West Coast-ra, ismét aranyat ásni, de ez megint nem jött be nekik. Burgess ekkor már mondhatni normális életet (is) élt, volt egy élettársa, aki terhes lett és azt tervezték, hogy az Ōkārito bank kirablása után Ausztráliába költöznek és új életet kezdenek. De belépett a képbe William Levy és Joseph Sullivan, akik szintén Ausztráliából érkezetek, így lett teljes a banda, költözés elhalasztva. No ezt követően rablások, lopások sorozata következett, majd az első gyilkosság Greymouth-ban történt, egy italozós estét követően, végül Nelson-ba felérve bedurvult a helyzet és nem volt megállás, vérszemet kapott a banda, egyre többet és többet akart, végül Sullivan egy vitát követően ellenük fordult és feladta őket.

"Mr. Asia"

Marty Johnstone alias "Mr Asia" és Terry Clark, a 70-es évek drogbárói Új-Zélandon és Ausztráliában. Az első drogcsempész hálózat, akiket teljes mértékben sikerült felszámolni végül.

Angela Blackmoore

1995. augusztus 17-én Angela-t Christchurch-i otthonában 39 késszúrással ölték meg, 3 hónapos terhes volt, míg 2 éves fia a szobájában aludt. Élettársa munka után hazatérve talált rá a konyhában fekve. Se a gyilkos fegyvert, se az elkövetőt nem találták meg, bár nemrégiben megjelent egy cikk egy helyi újságban, hogy a rendőrség új információkhoz jutott és újra nyomoznak az ügyben. Ez az eset, ami még mindig nagy visszhangot kap a médiában, időről időre cikkeznek róla a helyi újságok.

A fertőző

Peter Mwai arról híresült el, hogy tudván, hogy HIV fertőzött, 5 nővel is védekezés nélkül közösült, 7 év börtönre ítélték. Szabadulását követően egyből a reptérre hajtott és hazautazott Kenyába, azóta nem láttuk őt itt Kiwiföldön.


Utcán wécézők

2003 és 2013 között 474 embert tartóztattak le utcai vizelésért, ebből 77 nő volt.


De nem csak nálunk vannak ilyen furcsaságok, nézzünk néhány példát arra, miért jár a bünti más országokban:

In Britain, it's illegal to "operate a cow" while intoxicated.

In Western Australia, it's illegal to be in possession of more than 50kg of potatoes.

In Russia, it's illegal to tell children that gay people exist.

In Thailand, it's illegal to step on money.

In Victoria and South Australia, it's illegal to hurt a homing pigeon.

bottom of page