top of page
Search

Let’s celebrate!

Szeptemberben beköszöntött a tavasz, ami apró változásokat hozott életünkbe: a férj lecserélte amúgy is lenge téli öltözetét nyárira, ami pólóból, rövidnaciból és mezítlábas jandal papucsozásból áll, és rászokott a rendszeres “barbizás”ra, drága barátaink legnagyobb örömére. (barbizás = bbq, grill, sütögetés) Nos, a nyári ruha viselése egészen április végéig fog tartani… summer is coming… Közelegnek a legnevesebb és legnagyobb akciós ajánlatokkal kecsegtető hosszú hétvégék, úgyhogy itt az ideje megemlíteni, nálunk hogy is alakulnak az ünnepek.

Nem mondhatnánk, hogy az állambácsik elhalmoztak minket szabadnapokkal. Fiatal nemzet lévén azért nyilván furcsa lenne mondjuk a birkák népes számát, a csodás tájat, vagy a világ vége címet ünnepelni. Bár az év mindig jól kezdődik, mert nemcsak elseje, de másodika is munkaszüneti nap, és mivel elég erősen sörös a nemzet és borból is fogy jócskán, abszolúte megértem, hogy miért is kell két nap az amúgy nyári és szabadban bulizós szilveszter kipihenéséhez. Azt érdemes megemlíteni, hogy az egész kiwi nemzet képes december közepétől január közepéig nem dolgozni, ami alatt értsük: kissé hézagosan vannak feltöltve a zöldséges standok a szupermarketekben…. a sörök is, a közszféra se nagyon erőlteti meg magát, engedélyekre, stb. heteket kell várni, sorbanállás mindehol… de ez van, tudjuk jól és egy picit sem panaszkodunk érte. Ezt még csak tetézheti, ha elveszítjük a rögbi vb címet az elkövetkező napokban, akkor aztán két hónapra mély depresszióba borul a kiwi nemzet és aztán pláne nem fognak semmit se csinálni. Úgyhogy a karácsony veszélyben, itt az ideje felkészülni rá!

Januárban esedékes Auckland tartomány évfordulója, aki a térségünkben lakik, nem dolgozik, az ország többi része viszont igen. 12 tartomány van Zééországban, ezeket novembertől márciusig ünnepeljük. Mivel idén csütörtökre esett az aucklandi évforduló, ezért ezt hétfőre tettük át, így kész is a hosszú hétvége. (minden tartományi évfordulót hétfőn ünneplünk, függetlenül attól mikor van a tényleges napja)

A szilveszteri (és nyári szabadságolásos) őrületet követően, február 6-án emlékezünk népünk legjelentősebb történelmi eseményére, ez a Waitangi Day, amikor is sikerült dűlőre jutni a már itt lévő maori és az ide bepofátlankodó angol népeknek. (1840) Egyik méltán híres üdülőhelyünkre, a Bay of Islandsre ilyenkor kikerül a “megtelt” tábla, ugyanis hosszú hétvége, ráadásul itt van Waitangi település, ahol méltán nagy ünnepséget is tartanak.

A nyuszi itt is jön, mint odahaza, a szokások persze merőben eltérőek: nincs házi füstölt sonka, helyette hot cross bun-t tömünk a szánkba, és hiányoznak a panelek alatt dobozokból árult kis nyuszik, viszont ezen a hétvégén a péntek is szabadnap, juhééé! Megint egy hosszú hétvége, és még mindig nyár van…. jajj de jó itt!

Egy dolog biztos: sok mindent véresen komolyan veszünk. Az egyik ilyen ünnep az Anzac Day (április 25., ami után szabadnap idén április 27-én, hétfőn volt), amikor is az I. világháború hőseire emlékezünk, szám szerint 8500 ausztrálra és 2779 új-zélandira. (ANZAC: Australian and New Zealand Army Corps) Meglepően “viccesnek” tűnnek ezek a számok, ha csak arra gondolunk, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia az I. világháborúban, együttesen kb. 1,2 millió embert vesztett el. Igaz, mi megemlékezünk egyéb más számunkra jelentősebb eseményekről, mint március 15., vagy október 23.

No, el is érkeztünk az egyetlen olyan ünnephez, ami kimondottan egyvalaki körül forog. Ő pedig nem más, mint Bözsi, alias II. Erzsébet brit királynő. Ezt az ünnepet icipicit még magunkénak is érezhetjük, hiszen egyik ükanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő volt. Erzsébet 1926. április 21-én született, mi pedig június első hétfőjén ünnepeljük meg. Hát, lehetett volna mondjuk május első hétfője is, akkor talán még aktuális is lenne….de nyilván az Anzac day miatt így kicsit későbbre van téve.

A leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó.

Meg is érkeztün a télbe, innentől egészen október végéig nincs szabadnap. Nem szép, nagyon nem szép! Lehet picit esősebb az idő, meg hűvösebb is van, de a csendes-óceáni szigetek tárt karokkal várják kissé fázós kiwi barátaikat. (sokan ilyenkor többhetes európai körutakra mennek el) Úgyhogy tessék szabadságot tartalékolni és Fijire utazni!

El is érkeztünk az épp aktuális ünnepünkhöz, mégpedig a Labour Dayhez, amit pont most hétvégén ünneplünk. (október utolsó hétfője) Sok magyarázat nem kell, aki tud angolul annak tiszta, aki nem: ez a munka ünnepe lenne…. amit még mindig nem értek, miért is kell ünnepelni. Nah mindegy. Nos, ha vásárolni akarunk, és nem fontos és nagy összegekről beszélünk, akkor mindenképp érdemes a Labour Dayre vagy a Boxing Dayre várni. (utóbbi dec. 26-a) Ezen a két hétvégén lehet elvileg a legjobb akciókat kifogni. Mi is épp erre várunk, remélhetőleg sikerül pár kiszemelt dologhoz occsón hozzájutnunk.

Nem maradt más hátra, jöjjön hát a karácsony. December 25 és 26. szabadnap, de utóbbi napon érdemes korán útra kelnünk, mert biza ez az év “legakciósabb” napja, mindenfele hihetetlen akciókkal, bomba leárazásokkal várják a kiwiket… és ők mennek is! Sokan nem is vásárolnak előre karácsonyra, hanem ezen a napon ejtik meg az ajándékok beszerzését.

Azt tudni érdemes, hogy itt Új-Zélandon összesen három és fél nap van, amikor a boltok zárva lehetnek:

Christmas Day – karácsony, december 25.

Good Friday – húsvét péntek – idén a boltok többsége ekkor is nyitva volt

Easter Sunday – húsvét vasárnap – szintén sok üzlet nyitva volt

Anzac Day – április 25. – délután 1-ig vannak zárva a boltok, utána mindegyik nyitva van

Mivel kevésnek találjuk az ünnepnapok számát, ezért a következő javaslataink lennnének: 

birkák ünnepe – szeptemberben“világ végén vagyunk/jujj de messze vagyunk” nap – augusztusbanSir Edmund Hillary szülinapja (aki először megmászta a Mount Everestet) – júliusbankiwi madár ünnepe – májusbanmezítláb járás országos napja – novemberben

ha van bármi más javaslatotok, ne fogjátok vissza magatokat, kommenteljetek!

bottom of page