top of page
Search
Writer's pictureEraBera

Kiwillustrious

Új-Zélandon nem sokan élnek, ugye (4,5 misi), ennek ellenére érdemes említést tenni a hírességekről. No nem a Woman’s Weekly meg egyéb pletyimagazinok állandó szereplőire gondolok, hanem számunkra kedves, érdekes emberekre, akik előrébb vitték méltán népszerű országunk hírnevét…. vagy legalábbis megpróbálták. Lesznek itt meglepetések és tények, amik kevésbé ismertek a köznép számára, de azt garantálhatjuk, hogy érdekes poszt lesz: úgyhogy irány a szekrénysor, elő azokkal a féltett alkoholos kincsekkel, amiket keresztelőkre, meg ballagásokra szántunk (és nagy büszkén a szekrények tetején szépen sorbaállítunk), ne várjunk hát tovább, itt az idő felbontani őket!

No csapjunk is bele a lecsóba! Presössz…. na szerintem itt már mindenki tudja miről beszélek, bár aki csak szinkronosan látta, annak fityisz, de eláruljuk: dráágaszáág… Kezdjük máris azzal az “ikonnal”, ami biztos, hogy mindenkinek eszébe jut Új-Zélandról. A Gyűrűk Ura, amit ugye itt forgattak Zééországban.

Mivel az átlagembert mégiscsak a pletykák és a celebvilág tartja életben, kezdjük a mindenki által ismert arcokkal, azon belül is a legnagyobbal. Említsük meg elsőként a dúsgazdag, habár érettségivel nem rendelkező Peter Jackson-t, aki a Gyűrűk Ura rendezője, írója és producere. Igen, 17 évesen neki elege lett az iskolából és gondolta majd a filmezésből jól megél. Hát, fényképeszkedett előtte meg minden, de végül lássuk be, bejött ez a kamaszkori álom (ami valójában minden szülő rémálma), hiszen olyat alkotott amire még sokáig emlékezni fogunk. … és ami nem utolsó sorban igen jövedelmező lett. Ha már filmek, említést érdemel Xena és Herkules, ugyanis mindkét sorozatot itt forgatták Új-Zélandon, ráadásul a bájos, bár “kissé” német női olimpikon méreteket öltő debella hölgy, Xéna (Lucy Lawless), mily meglepő, új-zélandi születésű.

A Gyűrűk Ura nemcsak Peternek, de sok más kiwi színésznek is aranytojást tojó tyúk volt. Hulljon hát le a lepel egy olyan sztárról, aki magyar édesapával és természetesen hobbit sikerekkel (is) büszkélkedhet. Marton Csokas Lord Celeborn-ként vált ismertté, de láthattuk még a Bourne-csapdában, a Mennyei királyságban, és legutóbb pl. A védelmezőben Denzel Washington oldalán.

Russel Crowe (Gladiátor, Noé, stb.) nevét senkinek sem kell bemutatnunk. (remélhetőleg) És hogy kerül ő ebbe a posztba? Hát mert ő nem ausztrál, de nem ám! Itt született Wellingtonban és még csak soha nem is volt ausztrál állampolgár, csupán letelepedési engedéllyel éldegélt gyerekkorában szüleivel a szomszédos Ozzieföldön (értsd: Ausztráliában).

Említsük meg Keith Urbant is, aki Nicole Kidman ausztrál származású színésznő férje és szintén kiwi, Melanie Lynskey-re pedig ki ne emlékezne a “Két pasi – meg egy kicsi” sorozatból, mint drága Rose. Keith Whangarei-ben, Melanie pedig New Plymouth-ban született

Akadnak persze olyan új-zélandiak, akik a könnyen felejthető sztárocskák kategóriát súrolják, mint pl. Rachel Hunter (Rod Stewart ex felesége) és olyanok is, akik nem a filmvásznon, de mögötte annál ismertebb “műveket” hoztak létre, mint pl. Richard Curtis, aki az “Igazából szerelem”, valamint a Bridget Jones és Mr. Bean filmek írásával és producerkedésével vált ismertté.

Ne feledkezzünk meg egy igen friss hangról sem, ő nem más, mint Lorde. Nem hiszem, hogy bárkinek is be kéne mutatni, hiszen “Royals” című dalát ki ne hallotta volna már a rádiókban. Elvileg még itt él tőlünk nem messze, gyakorlatilag viszont ideje nagy részét az USA-ban és nem itt Zééországban tölti.

Nincs még vége, de nem ám! Kanyarodjunk csak el ettől a celebvilágtól, mert megmondom őszintén, már az agyamra megy. Jöjjön egy kis sport, majd komolyodjunk meg a végére. Tudtátok, hogy a Forma-1 egy igen meghatározó alakja is kiwi (új-zélandi)? Bizony! Ő pedig nem más, mint Bruce McLaren, a McLaren Forma-1-es csapat alapítója. (1966)

A tavalyi évben ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU), amely a 2014-ben tartott edmontoni világbajnoki nagydöntő (Grand Final) során megnyitotta az ITU Hírességek csarnokát. A Hall of Fame-be elsőként a sportág hét nagy személyisége került be, köztük Erin Baker, aki a mi legnagyobb triatlonos büszkeségünk! Komoly részt vállalt abban, hogy a triatlon világszerte elismert és népszerű, az olimpiai programban szereplő sportággá válhatott és nem mellesleg ő az első olimpiai távú női világbajnok (1989).

Ami nem maradhat ki a felsorolásból, ha már sport, az a rögbi válogatottunk, az All Blacks. Híresek, ügyesek, szépek, mi kell még! – a rögbivel egy későbbi posztban foglalkozunk még

Az olimpikonjaink listáját pedig itt találjátok: katt

Extrém sportok jönnek kérem: ki ne tudná, hogy ki volt az első ember, aki elérte a Mount Everest csúcsát? Naná hogy új-zélandi! Mégpedig Sir Edmund Percival Hillary.

Ki próbálta már a bándzsi dzsámpingot? Nos, akár igen, akár nem, érdemes tudni, hogy 1988-ban A.J. Hackett és Chris Allum nyitották meg az első hivatalos ugróhelyet Ohakune-ban, Új Zélandon. Hackett 1987-ben a sportot reklámozva leugrott az Eiffel toronyról is. 

Nem akarom én bántani szegény kiwiket, de hogy nem az eszükről híresek és azért aztán pláne nem rabolják el őket, az is biztos. Akaratos, harcos, öntudatos nép, de IQ szinten nincsenek nagy társadalmi nyomások, amiknek meg kell felelni…. no nincs is ezzel semmi baj. (lol) Összesen 3 Nobel-díjast sikerült összeszedni az elmúlt bő százötven év alatt, hát nem mondanám hogy sok… de örüljünk annak ami van! Ők pedig: Alan MacDiarmid (kémia, 2000), Ernest Rutherford (kémia, 1908) és Maurice Wilkins (orvosi, 1962). Kémiába jók vagyunk, nem is értem, miért nem főznek errefelé pálinkát?

A végére hagytam két ikonikus személyiséget… legalábbis ők nekem azok. Persze akad még bőven említésre méltó híres emberünk, de ők inkább belföldi szinten jelentősek, kevésbé lehet érdekes nem kiwi olvasók számára, de majd erre is visszatérünk még egyszer.

Az egyik Kate Sheppard, akiről már írtam egy bejegyzésben (katt ide), a másik hölgy pedig Jean Batten, akit egyszerűen imádok. Egy őrült bige volt, többszörös világrekorder pilótanő. 1934-ben Londonból elrepült Port Darwinba (Ausztrália), röpke 14 nap alatt, majd vissza. 1937-ben ezt a távot sikerült 5 napra redukálnia. Nem beszélve arról, hogy egy oszlopos tagja volt a repülés népszerűsítésének.

Na legyen, belecsempészünk végül egy kis magyar politikát is. Tánczos Nándor nevét nagyon nem kell bemutatni itt Új-Zélandon. 1998-2008 között parlamenti képviselő volt, mégpedig a Zöld párt képviseletében. Ő volt az új-zélandi Zöld Párt képviselője a Környezetvédelmi Bizottságban is. Az egyik legszínesebb politikai személy Új-Zélandon, kritikussága és a külseje miatt is. Hosszú rasztahajat hord, melyet már turbánként kell a feje köré tekernie. Környezetvédőként gördeszkával közlekedett a munkahelyéig. (forrás: wikipédia)

Amennyiben erre jártok, a Te Papa múzeumba vagy Városi Képtárba mindenképp ugorjatok be és csodáljátok meg Baloghy György kiállított festményeit. Nemcsak Aucklandben, hanem az ország számos műtermében találkozhatunk képeivel.

Ha pedig valaki Vilmos herceggel, netán más hírességekkel szeretne összefutni, ezt a két helyet mindenképp keresse fel… vagy legalábbis környékezze meg.

Egy dolog hibádzik ebben a bejegyzésben…. a mi nevünk még nem szerepel benne. Ami késik nem múlik, igyekszünk a jövőben olyan kiwikké válni, akik egy következő generáció blogjában majd remélhetőleg említést érdemelnek. Cheers!


(f: google.com)

コメント


bottom of page