Search

Kiköltözés Új-Zélandra

2015-ben kitaláltuk, hogy el szeretnénk hagyni Európát, tanakodtunk, hogy merre is menjünk. Mivel az angol a második fő nyelvünk, így elkezdtünk játszani a gondolattal, hogy Amerikában, Kanadában, Ausztráliában vagy Új-Zélandon telepedjünk le. Amerikába elég nehézkes kijutni, lettek volna opciók, de őszintén szólva nem legálisak. Kanadába nagyon vágytunk, de a francia nyelv problémát okozott volna hosszútávon, meg nincs is ott semmi ismeretségünk, így nem tudtunk helyi magyaroktól információt szerezni, Ausztráliára pedig én mondtam hatalmas nemet. Párom élt kint 8 hónapot, szeretett ott lenni, de én rettegek mindenféle bogártól, rovartól, attól is, aminek nincs lába, és persze azoktól is, amiknek túl sok lábuk van. A kutyánkat mindenképp vittük volna magunkkal, aki olyan környezetben nőtt fel, hogy nem tudja, hogyha valami csörög a bokorban, az nem a játéka lesz. Így jutottunk el arra a pontra, hogy irány ÚZ.

2015 elején elkezdtük nézegetni a lehetőségeket. Felvettük a kapcsolatot itt élő magyarokkal, illetve egy magyar bevándorlási ügynökkel. Ő javasolta, hogy jelentkezzünk a Work and Holiday vízumra. Ezt a vízumot minden év április 20-án, magyar idő szerint éjféltől lehet igényelni, de csak az első 100 jelentkező kapja meg, gyorsasági alapon. Eljött az április 20-a éjfél és pár perccel később jött az ügynökünktől egy üzenet, hogy sajnos lemaradtunk róla. Egy évet várunk kellett és tervezgettük, hogy 2016-ban újra megpróbáljuk. Utólag nem is bánom, hogy ez így történt, a sors akarta így. Egy év pont elég volt arra, hogy mindent megtervezzünk és jobb megoldást találjunk. Ráfeküdtünk a spórolásra, és rengeteg információt gyűjtöttünk Új-Zélandról. Idővel rájöttünk, hogy ha a párom jelentkezik, akkor sokkal nagyobb a kijutási lehetőségünk, mert az ő eredeti végzettsége hiányszakma* itt. Így 2016-ban újra megpróbáltuk, és sikerrel jártunk.

Nagyon izgatottak lettünk, el is kezdtük tervezni a jövőnket. Kitaláltuk, hogy a párom menjen ki még nyár előtt, én pedig ahogy tudok, megyek utána. Nekem akkor még nem volt vízumom, arra vártunk, hogy ő megkapja a munkavállalói vízumot** és ő általa én a partner vízumot***. Már otthonról beregisztráltunk a www.seek.co.nz munkakereső oldalra és párommal fel is vette a kapcsolatot egy itteni cég, akik kérték, hogy ha kijön, keresse meg őket mindenképp, lenne munka ajánlatuk számára. Házkeresésbe kezdtünk és a sors ismét kegyes volt hozzánk, találtunk egyet nagyon közel a céghez, ahova kutyát is hozhattunk.

Párom 2016. szeptember 11-én felszállt a repülőre és 2 nap múlva megérkezett Auckland-be. Beköltözött a házba, és két hét elteltével fel is vette a kapcsolatot ezzel a kiwi céggel*****. Nagyon hálásak vagyunk a cégének, hiszen hamar elintézte páromnak a munkavállalói vízumot, így már én is készülődhettem Új-Zélandra. Persze akadtak problémák az elején. Az akkori ügynökünk későn értesített bennünket arról, hogy jó lenne, ha lenne közös bankszámlánk Magyarországról, hogy tudjuk igazolni a párkapcsolatunkat. Mi 11 éve együtt vagyunk, de közös bankszámlánk soha nem volt. A lényeg, hogy emiatt az én partneri vízumkérelmemet első körben elutasították. Mivel a párkapcsolatunkat tudtuk a kutya tulajdoni lapjával, barátok által írt levelekkel, közös albérleti szerződésekkel igazolni, végül egy 9 hónapos látogatói vízummal***** érkeztem az országba.

Mindeközben otthon is rengeteg tennivaló akadt. Felszámolni mindenünket, eladni amit nem tudtunk, vagy nem akartunk kihozni. Egy 100 négyzetméteres családi házat bebútorozva, 2 autót, kerti bútorokat, medencét, millió cipőt és ruhát, konyhagépeket, tányérokat, tehát egy egész életet kellett felpakolnunk, egy részét pedig eladnunk. Akiknek ilyen kiköltözési tervük van, azoknak ötletként ajánlom, hogy én például csináltam egy Facebook csoportot, ahová mindent feltöltöttem/lefotóztam és az első embernek, aki érdeklődött, el is adtam. Hálás vagyok, mert szinte mindentől sikerült megszabadulnunk. Ami cuccunk maradt azt leadtam menhelyeknek, családsegítő központoknak és kórházaknak. Már csak a kutya volt hátra. Őt is útnak eresztettem Amszterdamból pár nappal az én érkezésem előtt. 2016 december 29-én elindultam a párom és a kutyánk után.

Jelenleg 3 és fél év után, túl vagyunk az EOI******-n, amit tavaly elfogadtak. Ez után leadtuk a jelentkezésünket a letelepedési vízumhoz, amit azonnal vissza is dobtak, mert bekérték még a német és a spanyol erkölcsi bizonyítványainkat is. A letelepedési engedélyhez az utolsó 10 évet le kellett igazolnunk, munkahelyileg és persze erkölcsileg is. Na ez egy nagy futam volt, de végül meglett mindkettő, beadtuk a hiányzó dokumentumokat, így 2019. október 24-én kaptuk az üzenetet, hogy elfogadták a jelentkezésünket. Most már csak várnunk kell és bízunk benne, hogy hamarosan megkapjuk a letelepedési vízumot.

Ha bármilyen felmerülő kérdésetek lenne, nyugodtan keressetek meg kommentben, és amiben tudok segítek, segítünk. Sokan kérdeztetek már minket és engem is, hogyan lehet kijutni ÚZ-ra, innen jött a rövid kis beszámoló ötlete. Puszi, sziasztok, és szurkoljatok, hogy mielőbb meglegyen a letelepedési vízumunk!


* hiányszakmák listája: https://skillshortages.immigration.govt.nz/

Az új-zélandi bevándorlási weboldalon mindig frissítik a listát, ahol azokat a munkaköröket találod, amivel nagy eséllyel megkapod a munkavállalói vízumot (work visa) es persze később a letelepedési vízumot (resident visa).

** work visa – munkavállalói vízum – ez mindig korlátozott időre szól

*** partnership visa – igazolható élettársi/házastársi viszony, elég az egyik félnek megszereznie a legális vízumot, a másik fél kap egy partner vízumot, ami teljesen nyitott, viszont ugyanaddig érvényes, mint a partneredé. Abban az esetben, ha a a partner bármi miatt elveszíti ezt a vízumot, a partneré is megszűnik vele együtt.

**** Kiwi – új-zélandi állampolgár

***** visitor visa – látogatói vízum, korlátolt időre szól, munkát nem vállalhatsz vele

****** EOI - Expression of Interest – "érdeklődés kinyilvánítás" a letelepedési kérelemhez. Ezt online kell kitölteni, itt adódnak össze a pontjaitok. Munkahely, végzettség, kor, cég bejelentett cime, fizetés, nyelvvizsga (kötelező mostmár), partner, gyermek, munkatapasztalatok. Jelenlegi ponthatár 160 pont, de az immigration weboldalán tudtok előkalkulációt csinálni. Ha megvan a pont, akkor el lehet küldeni a jelentkezést.