top of page
Search

History moments - suffrage petition

Valamelyik nap belefutottam az AirNZ (új-zélandi légitársaság) egyik videójába (link lejjebb), ami ezidáig elkerülte a figyelmemet. A videóban a légitársaság egykori és jelenlegi munkatársai beszélnek munkájukról, a nők helyzetéről és világáról a légiutaztatásban. Az alkalom pedig, amiért ez a videó elkészült, hogy itt Új-Zélandon - a világon elsőként - szavazati jogot kaptak a nők és ennek 125. évfordulóját 2018. szeptember 19-én ünnepeltük. Évekig tartó küzdelem után a legutolsó petíció, ami a parlament elé került és végül elérte célját, egész pontosan 126 éve és 2 napja volt. (1893. július 28.) Ehhez a győzelemhez az is kellett, hogy az új-zélandi szüfrazsettek (női szavazati jog harcosai) maguk mellé állították nemcsak a közvéleményt, de a parlament tagjait is. Magyarországon 1918-ig kellett várni a nőknek a szavazati jogot biztosító törvényre. Nem véletlen, hogy azóta Új-Zélandnak 3 női miniszterelnöke volt.

Ami számomra kedves most ebben a történetben, hogy a petíción szereplő első aláíró lakhelyéül Yaldhurst-öt jelölte meg. A hely, ahol én jelenleg élek. (Christchurch egyik kerülete, külvárosa)

Nézzétek meg a videót, érdekes történeteket hallhattok szimpatikus kiwi nőktől.

“What these women have done, is inspire the rest of us younger women to step up and believe if they can do it, we can do it too.” Marleen Thomas, Engineer


További információ erről a jeles eseményről:

bottom of page