top of page
Search

EasiYo – yogurt and marriage

Házi joghurtkészítés

Vannak ezen a szigeten mindenféle érdekességek és velünk megtörtént esetek, amelyekről időnként hallanak kedves rajongóink és követelik, hogy legalább néhány szóban itt is tegyünk ezekről említést. Legújabb kedvencünk az EasiYo, mely készülékkel otthonunkban is készíthetünk finom “házi” joghurtot. De hogy jutottunk odáig, hogy ezt megvegyük?

Egy unalmas hétköznap estén kezdődött minden. A férj közölte velem, hogy hetek óta a számára létező legrosszabb fajta joghurtokat veszem. Ahha. (halkan mejegyezném, erről ezidáig szó sem esett, pedig már fél éve itt élünk) Mondta ezt aközben, hogy én épp egy általam nagyon is favorizált joghurtot kanalaztam éppen befele a szervezetembe. Szóval nem ízlik neki. Hm. Egyik se, mert neki nem jó, hogy mű az íze (szerintem nem), neki hiányzik belőle az öklömnyi gyümölcsdarab (nekem nem) és éppen olyan barackosat vettem, amit ő egyáltalán nem kedvel. (én bezzeg igen)

Ekkor kezdődött minden. Ő nem tudja, hogy nekem ezzel milyen mérhetetlen lelki fájdalmat okozott. Leszólja az én remekbe szabott és hónapok alatt kifejlesztett vásárlói szokásaimat, köztük a gondos és alapos kiválasztást eredményező, de számára nem kedvező joghurt választásaimat. :D

Na nem baj, másnap mentem is a helyi szupermarketbe, hogy alaposabban körülnézzek. Próbáltam az én drága és igényes és roppant körülményes férjemnek az ízlését átültetni az én fejembe, több-kevesebb sikerrel. Arra rájöttem, hogy itt Zééországban kevés olyan joghurt van, ami az én drága uramnak maximálisan megfelelne. Tudniillik ő a mennyei finom osztrák tejtermékekhez van szokva és meg kell hagyni, az itteni termékek nyomába se érnek az ausztriai tejcsodáknak, ez tény. Viszont itt van egy fajta joghurt, amit nagyon szeretünk. De az nem igazán joghurt. Nagyon sűrű és nagyon krémes, mert vajjal és tejszínnel nyomják tele. Na ebből azért napi szinten nem igazán kéne fogyasztani, mert eléggé kalóriadús. És hát nem is olcsó. A többi pedig…. említést sem érdemel.

Nem olyan rég viszont felfedeztem, hogy lehet itt kapni mindeféle joghurt port. Ahogy az nálam lenni szokott, behajítottam egy zacskóval a bevásárló kocsimba és már robogtam is a pénztár fele, nagy boldogan, hogy a férj örülhet, lesz neki finom házi joghurt. Vettem egy cukormentes, alacsony zsírtartalmú, natúr görög joghurt port. Na igenám, de amint hazaértem, rájöttem hogy ez nem is olyan egyszerű. Mert az egy dolog, hogy van egy zacsi por, meg akad a fagyasztóban némi frissen hűtött eper és szeder, de kéne hozzá joghurt készítő készülék. Hm. Na erről én nem tudtam. Másnap vissza is mentem az áruházba és magamévá tettem ezt a gépezetet. Fantasztikus, hogy itthon, modern laboratóriumi körülmények között tudunk előállítani remekbe szabott joghurtot. Ha hinni akarunk a joghurton szereplő összetevőknek, különösebb támadás és veszély nem fenyegeti szervezetünket. Két dolog van, amit talán elhiszek ezekből: zsírszegény és ha cukormenteset veszek, nincs benne cukor. Ennyi, A többi hókuszpókusz számomra nem túl meggyőző, nade az íze, az annál inkább.


Íme a joghurt készítés menete:

1. szóval, még egyszer, vegyük meg ezeket...

2. .. és ez lesz belől

Férj véleménye: “ez a joghurt fini” – hát igen, no comment. Nem számít, hogy én órákon át agyaltam a joghurt problémánk megoldásán, nehogy a házasságunk bukjon bele….nem számít, hogy hosszú perceket töltötem kőkemény agymunkával, gondolkodással és termékkutatással a tejtermékes sorok között, néha mezítláb és fagyoskodva…. ő csak leráz egy finivel. Mondjuk én már tudom, hogy ez azt jelenti: “Te vagy a legdrágább feleség ezen a világon, hát olyan finom házi, gyümölcsös joghurtot varázsoltál nekem, hogy szóhoz sem jutok.” – vagyis remélem, hogy a “fini volt”, ezt jelenti.


Legyen ez a végszó: a jó házasság titka örök titok.

Commenti


bottom of page