top of page
Search

Do you wanna buy a house? Are you crazy?

Tegye fel a kezét az, akinek van hitelmentes, igényesen berendezett új-zélandi ingatlanja. Na ugye, hogy nem sok kéz van fent a magasban! Többek között a mi kacsónk is csak itt hever mellettünk. Tervezgetünk, számolgatunk, lelkesen lottózunk, és reméljük hogy a következő telitalálatos szelvény a miénk lesz. Na majd akkor lesz óceánra néző, szigorúan egyszintes, óriás telkes, napelemes, napkollektoros, és mindenféle modern technológiával ellátott házikónk… mert a környezetvédelem és egyéb járulékos dolgok bennünket bizony nagyon érdekelnek. Megkockáztatom, előbb fog Tesla állni a garázsban, minthogy én reggelente egy óceáni panorámában gyönyörködve szürcsöljem el az isteni kiwi kávémat. (ha valaki nem tudja mi az a Tesla… ajajajjj, esélye sincs beépülni barátként kis családunkba… és akkor itt most megragadom a lehetőséget… akinek viszont van Teslája, vegye fel velünk a kapcsolatot jó gyorsan)

A nagy kiwi átlagnál valamivel jobban élünk. (kiwi átlag: van házad, vannak autóid, de nem jutsz el minden évben nyaralni Európába) Valahogy ez az ingatlan vásárlás eléggé körülményes… nem csak nekünk. Nyilván ha lenne rá keretünk, nem problémáznánk rajta, már onnan írnám ezt a posztot is. De készpénzre házat venni még nekünk is fájdalmas lenne. A hitel más kérdés, abba bele tudnánk vágni, de egyelőre csak csendes megfigyelők vagyunk és próbáljuk felmérni az itteni kínálatot, minél többet megtudni a helyi építőkről és egyáltalán kitalálni, mégis hol szeretnénk lakni. Mert ez az első igen komoly probléma. Imádunk itt lenni, ahol épp most élünk, de ez az ország… meseszép! Minél többet látunk belőle, annál inkább magunkénak érezzük a kisebb városokat is. Ami még nagyon bosszantó errefelé: nem kevés lemaradásban vagyunk pl. az európai ingatlanok színvonalához képest.

Nos, a farm ahol élünk: Gulf Harbour, ami a Whangaparaoa Peninsula (félsziget) része, 2010-ig Rodney kerülethez tartozott, majd egybeolvadt az Auckland Tanáccsal. Egy kedves kis külvárosi lakónegyed, egy félsziget végén, tele minden földi jóval. Strandok, éttermek, természetvédelmi terület, és kedves emberek, szeretünk itt lakni. Jelenleg egy 4 hálószobás, két szintes házat bérelünk egy hangulatos utcában, amiért hetente kemény $570-t fizetünk. (kb. 100-110 ezer Ft) Ezen felül fizetünk heti 10 dollárt vízre, aztán internet, telefon, TV és áram (kb. 250 dollár nyáron, havonta), és némi kertészkedési díj Clive-nak, ami 25 báksz (bucks=dollár) egy hónapban. Nagyvonalakban kb. $640-et elköltünk hetente a lakhatásra és “rezsire”, és akkor még nem volt se pöri, se lángos ebédre. A ház pedig valahogy így néz ki (a képen nem a miénk van, de hasonlít):

Tudom, sokan kérdezik, mégis mi a lópikuláért lakunk mi ketten egy négy hálószobás családi házban?! Na ha választ vártok, kommentben a férjet faggassátok. Én szívesen becserélném a nyugodt vidéki létet egy kis városi forgatagért, de a strandok közelsége nagy vonzerő, ezt nem tagadom.

No, kanyarodjunk vissza az inagatlanpiaci témához. A mi utcánkban egy pár éves, “alig használt”, 3-4 hálószobás, 2 fürdős ház ára, dupla garázzsal kb. 650 ezer dollár. (ami durván 120 milla, átszámolom, pedig nem nagyon kéne) Húzós, igen, és még nem a legdrágább környékről beszéltem, valamint hozzánk egy kb. 250 négyzetméteres kert is tartozik. De nézzük milyen hirdetésekkel találkozhatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni (linkeket mellékelek, de ezek pár héten belül el fognak tűnni, úgyhogy az alap adatokat kirészletezem egy-egy hirdetésnél, hogy a későbbiekben is érthető legyen – amúgy pedig trademe.co.nz/property):

Belvárosi lakás (apartman), 2 hálószoba, 1 fürdő, pofás elrendezés, $539,000 – az apartmanházak többségében van konditerem, uszoda részleg, mélygarázs, esetleg portaszolgálat, és mosoda is akad.

Bungalow ház, belvárostól nem messze, átlagostól picit gyengébb környéken, 4 háló, 2 fürdő, semmi extra, $999,000 – szigetelés és dupla rétegű ablak felejtés, a legmodernebb dolog a házban a heat pump, ami inverteres klíma (halkan jegyzem meg, 1 millió feletti ajánlatokat várnak, khm)

Nézzünk egy kicsit jobb környéket: 2007-ben épült ház, ami nem rossz, de a kert kicsi, 5 háló, 3 fürdő, dupla garázs, némi tégla is előkerült az építés során, nem csak hurkapálca meg papír, valószínű szigeltelt a ház, de az ablakokról nincs szó, szóval egyrétegű, ami annyit jelent, lópikula (pláne, hogy a kétrétegű ablak nálunk pl. alumíniumkeretes… aki ért hozzá, tudja, hogy az alumínium nagyon jó hővezető…szóval… basszus)… és akkor még meg sem említettem a hősugárzót, mint legmodernebb fűtésrendszert ($1,495,000)

No, nézzünk egy átlagos környéket, Mt. Wellington és hozzá itt is van egy klasszik ház: 4 háló, 2 fürdő, dupla garázs, némi tégla akad valahol vagy csak odahordták a kerthez, sose fog kiderülni, de egyéb fontos paraméterek, mint szigetelés… szóra se érdemes… végülis, nem számít ha egy tél alatt bepenészedik a ház, egészséges az kérem szépen – $899,000

Nézzünk egy favorit házat is, legalábbis nekem, a forma nagyon tetszik, felújított, bár itt is hiányos lesz a szigetelés, stb., de mindenesetre hangulatos: jó környék, 6 háló, 2 fürdő, szépen fotoshoppolt képekkel ($1,900,000)

Aztán akadnak errefelé igen jó városrészek, kipofozott, igényesen átalakított házakkal, igaz a fotók szintén kissé módosítva vannak, de azért nem rossz a kert méret, a medence, és úgy általában a környék sem, $2,200,000


A telek az, ami itt Új-Zélandon kurva drága, nézzünk is egy mindenki számára ideálisat, potom $825,000-ért

Egy nagyjából átlagos környéken, közel az autópályához ilyen telket kaphatunk, nem is olyan drágán, igaz csak 187 m2 ($299,000)

Ha otthoni méretekre vágyunk, semmi gond, akad ilyen is, de nem ez a jellemző (792 m2 telek, jó környék, $1,450,000)

Menjünk azért vidékre is, nehogy valaki megkövezzen, hogy én is csak egy JAFA (just another fucking aucklander) vagyok, és nincs is semmi Aucklanden kívül. Lássuk, hogy néz ki pl. a déli szigeten egy kb. 406 m2-es telken álló 186 m2-es ház, valahol Középfölde déli részén ($595,000, átlagos, kevésbé leharcolt belsővel)

El ne felejtsük itt a nagy ingatlanozásban a mi környékünket, íme egy kellemes sorház, 3 háló, 3 fürdő, panoráma, mi kell még? $799,000

Telket pedig most kb. $369,000-ért lehet venni itt Gulf Harbourban:

A legolcsóbb megoldás persze házat építeni. Tegyük fel, veszünk egy telket kb. 400ért valahol a környéken, arra fel tudunk húzni egy házat kb. 400-ért (link lejjebb), és élünk boldogan a szép nagy házunkban, amit ha hitelre építettünk, sose megyünk nyugdíjba, mert fizethetjük, mint a katonatiszt.

Ingatlan gyorstalpaló: átlagosan 20% a beugró, ha ennyit össze tudunk szedni, már esélyünk is van ingatlantulajdonossá válni. Vannak már 5%-os deposittal megszerezhető (új építésű) házikók, hát akinek nincs meg a kezdő tőke, de van jó fizetése, és inkább hitelt, mint bérleti díjat fizetne, üsse kavics, vegye meg. Csak egy példa az ingatlan árak emelkedésére: amikor beköltöztünk a mostani bérleményünkbe, bő másfél éve a 4 szobás házakat ötszázezerért értékesítették. No ma már 650 ezer felett adják-veszik az ingatlanokat. No comment.

Alapvetően a klíma itt Aucklandben nem rossz. Télen nagy átlagban 15 fok van, sokat esik, de ha süt a nap, akkor pólóban és tangapapucsban járunk ügyintézni. A kiwik ehhez hozzászoktak, bírják a hideget, a fűtés, mint lehetőség nem igazán izgatja fel őket. Nyáron se foglalkoznak a szúnyogokkal, bogarakkal, este simán nyitva hagyják a teraszajtókat, ablakokat, miközben bent ég a lámpa és ezrével repkednek befele az oda nem való élőlények. A Déli-szigeten mondjuk befagy télen az emberek pompedlije (feneke), de hogy még ott sincs fűtés a házakban? Nah jó, akad néha kandalló a nappaliban, de sokszor ez a maximum.

Le vagyunk maradva Európától? Hm, nézzétek:

Alapvetően nincs gond, nagyon pofás házakat építenek mostanság, és egyre jobbak a lehetőségek, vannak dupla rétegű ablakok, egész használható szigetelés (2008 óta kötelezővé tették, hogy valami szigetelés legyen a házakon, bővebben nem mennék bele, itt a link), és egy helyen már padlófűtéssel is találkoztunk. Lehet minden flancos megszokott dolgot kérni a házakba, hogy Európában érezzük magunkat, de ezekért borsos árat kell fizetni. Állítólag idén picit stagnálnak majd az ingatlanárak… hát nemtom. Kíváncsian várjuk, mert ha ilyen ütemben folytatódik a drágulás, lemondhatok a panorámás kávészürcsölős reggelekről, abból pedig nem engedek!

bottom of page