top of page
Search

Do not anger the Kiwis! – they have millions of sheep….

Vannak itten mindenféle események, amikre így vagy úgy, de általában reagál a nép. Azt tudni kell a Kiwikről, hogy Isten mentsen meg mindenkit a haragjuktól… ugyanis itt ha valaki csinál valami oda nem illőt vagy bármi történik, ami nem tetszik a társadalomnak és nem az ő akaratuk évényesül, vége a világnak, kitör a kommentháború, lepaktálnak a birkákkal és támadnak…. (ha már van belőlük több tízmillió, használjuk is valamire) … és mindent megmozgatnak, hogy igazságot szolgáltassanak. Emiatt sem éri meg errefelé politikusnak lenni, jajj annak aki a céges bankkártyával akár egy üveg bort is vásárolni mer, ezek figyelnek, lelepleznek és szigorúan büntetnek.

Csapjunk is bele a lecsóba és nézzük, mik azok a történések, amik errefelé felkeverik az óceán alját. Kezdeném mindjárt egy közkedvelt és hónapok óta kommentháborút okozó témával. Mégpedig mit csináljunk a turistákkal. No félreértés ne essék, szeretjük mi őket, hozzák a pénzt, viszik tovább halovány népsűrűségű országunk hírnevét, miszerint errefelé a legcsodásabb a táj… de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy biza itt bal oldalon vezetünk, ami már önmagában eléggé problémás az ideutazóknak, hát még az a sok repülés, míg ide eljutnak. Sajnos időnként, vagy gyakrabban, de ez a szokatlan közlekedés nem igazán megy a drága vendégeinknek. Hiába tudják, hogy itt BAL oldalon kéne közlekedni, hiába vannak táblák és időnként nyilak felfestve az útburkolatra, úgy tűnik ez még mindig kevés. Mert balesetek vannak, voltak és lesznek is. Az utóbbi pár napban ismét történtek olyan karambolok, ahol már sokadjára a rossz sávban történő közlekedés volt a ludas. Isten óvja azt az újságírót, aki erről akár egy betűt is meg mer jelentetni! Ugyanis a Kiwi népség felháborodott. Nagyon. Méghogy nagyon! Fröcsögő szájjal, ökölbe szorított és magasra tartott kézzel mennek a heves viták a turisták vezetési bravúrjairól. A Kiwik úgy vélik, hogy a mi drága kormányunk nem tesz meg mindent ennek a problémának az orvoslásáért. Nade kérem, mégis mit tehetnének? Nézzük hát a Kiwi javaslatokat:

– több tábla, több útburkolati jel (ami ok, még érthető is lehet)

– csak azok bérelhessenek autót, akik olyan országból jönnek, ahol szintén bal oldali közlekedés van (ok, a Föld lakosságának mintegy 40%-a bal oldalon vezet, de naaaaaaaa, azért ezt nem gondolhatják komolyan…. diszkrimináció)

– vizsgáztassuk le a turistákat, amikor ideérkeznek – elméleti és gyakorlati vizsgát nekik!! (hát őőőő, nem tudom ki jönne ide azok után, hogy elvárják tőle, hogy átlagosan számolva egy 18 órás repülést azzal zárjon le, hogy gyorsan lerak egy mini jogsit, nade Kiwik…..ejnyebejnye….)

– a kormány nem tesz meg eleget, hogy megóvja a helyi lakosokat!  (naaaaaaaa, gyerekek, azért ezt már tényleg ne dramatizáljuk ennyire… jópár országokkal összevetve még mindig kevés baleset történik Új-Zélandon)

– mégis mit kéne tennie a kormányotoknak? arról senki nem beszél, hogy mennyi pocsék Kiwi vezetővel találkoztam, míg ott voltam! (hm, hát te turista, nem kéne ilyeneket írni, ne hergeld jobban a népet – persze ami igaz, az igaz, lesz még szó a közlekedésről egy külön blogban, ahol biza némileg igazat adok ennek az ittjártnak)

– nem értem, mi a bajotok – mi is ha Európába megyünk, a másik oldalon vezetünk, senki nem kéri, hogy vizsgázzunk le ezért külön és senki nem háborog emiatt (hm, jogos, na vannak azért itt is épeszű világvége szülöttek)

– turisták csak busszal! (hát baszki, egy olyan országban, ahol pont az a feeling, hogy bevágódunk egy autóba, lakóautóba, bármibe és bejárjuk a szebbnél szebb hegyeket, autózunk mesés hegyvonulatok, hihetetlenkék tavak között, időnként nagyokat csobbanva az óceánba….és ahol a kempingelés nemcsak egy lehetőség, hanem kultusz, felejtsük már el, no)

– egységesíteni kéne a Földön a közlekedést, közlekedjen mindenki bal oldalt! (bingó, nyertél, jackpot! – na végre egy nem hülye ötlet… ennél nagyobb marhaság amúgy nem létezik, szerintünk – mármint hogy eleve két variáció létezik a Földön… de miért pont a bal oldal?! – ok, mi már megszoktuk, felőlünk lehet)

A legjobb autósturistáskodás épp mostanság történt meg, látszik hogy nem szabad a kiwikkel kekeckedni: egy kínai turista család épp a Déli-szigeten autókázott, a rossz sávban persze, amikor egy kiwi mögöttük haladva megelégelte ezt, elvette tőlük a slusszkulcsot, majd azt beadta egy rendőrörsre. Hát, mint utóbb kiderült, a kocsiban ülőknek – a gázul vezető sofőrrel ellentétben – még csak érvényes jogosítványuk sem volt. (ami azért bátorságra vall úgy ideutazni, akár napokra, hetekre, hogy egy emberre bízzuk a vezetést, akinek esélye sincs pihenni vagy átadni a volánt, ha épp elfárad… abba meg bele se gondolunk, hogy mi van, ha véletlen átadja egy jogsimentes, hát senkit nem akarok megsérteni és bántani, de hangyányit gyenge rutinnal és még annál is kevesebb érzékkel megáldott kínai barátjának a kormányt) katt ide a cikkért

Ahogy az otthoni sokszor hiteltelen, társadalmat szító hírportálok szeretik felbőszíteni a népet különböző belpolitikai okoskodással, itt is van néhány kimondottan a népet egymásnak ugrasztani akaró gyülekezet, akik ezeket a harci kakaskodásokat megelőlegezik a Kiwiknek. Aztán hagyják őket egymásnak ugrani, amikből a fenti szösszenetek születnek.

Sorolhatnánk még, de azért látjuk kérem szépen, hogy igen, létrejött itt egy társadalom, ami tényleg baromira el van szigetelve és néha fingja sincs a világról. Bár minek is? Érhető, hogy a saját céljaik, érdekeik és hát nem utolsó sorban akaratuk a lényeg. Hogy mi a megoldás? Jó kérdés, várjuk a javaslatokat kommentben.

Aztán menjünk is tovább mindjárt, hiszen vannak itt még botrányok. A következő ilyen a zászló kérdés. Lecseréljük, ne cseréljük, mi legyen? Nézzük a lehetőségeket:

Új-Zéland, jelenlegi zászló

Ausztrália, jelenlegi zászló

új kiwi zászló?

vagy ez?

esetleg ez itt?

Az egész viccesen abból indult ki, hogy szegény képviselőinket külföldi programjaik alkalmával mindig az ausztrál zászló elé ültetik. (fent a fotókon látható a különbség) Fordítva is igaz ez, persze. Na (többek között) ezt is megelégelte a kormány, és úgy vélik, eljött az ideje a változásnak, amivel sok más Kiwi is egyetért. Persze van az ellentábor, akik szerint teljes jó az ami van, nem kell új zászló, helyette inkább másra költsünk! Jogos, biztos lenne hova tenni azt a pénzt, meg a szavazásra szánt keretet is, hogy melyiket is válasszuk, de azért nem kéne már megint túlzásokba meg butuska kommentháborúba bocsátkozni.

Nekünk ugye vicces az a sok panaszáradat, pláne a nagy elégedetlenség, hogy mennyi mindenre nincs pénz, miközben egy gazdaságilag stabil, korábban évekig szufficites államkasszát produkáló országról beszélünk… persze elhisszük mi, hogy ok, ez nekik, ilyen körülmények között, probléma, de nehogy mán ezért okozzunk magunknak magas vérnyomást…. emberek… Tényleg nevetségesen egyforma a két zászló, amit nem is értek, hogy sikerült így összehozni… talán tényleg eljött az ideje a cserének. (ha már két himnuszunk van, lehetne két zászlónk, akár) De majd eldöntik ezt a kedves állampolgárok, mert igen, itt a kormány figyelembe veszi a nép akaratát. Voltak nagy felszólalások a zászlócsere ellen, korábban úgy volt, 2015-ben szavazunk róla, most eltolták 2016-ra, hátha addig az ellenzők is átgondolják és belátják, szükséges a csere. Győzzön a többség akarata!

(csak halkan megjegyeznénk, az új-zélandi költségvetés évekig változatlanul szufficites volt, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy nincs államháztartási hiány, pluszban vagyunk, tehát több a bevételünk, mint a kiadásunk…. ezért a képviselők képesek hatalmas vitákba bocsátkozni, ami némiképp érthető is, hiszen a szufficit egyrészt azt is jelenti, hogy több adót szednek be, mint kéne… ennek ellenére ez a tény, hogy pluszban volt az ország, sokak számára semmit nem mond, de aki érti a lényeget, rácsodálkozhat…. velünk ellentétben Magyarországon csúnya milliárdokra rúg a hiány)

A következő grafikon mutatja, hogy az elmúlt pár évben a válság ugyan kihatott ránk, de szépen alakulunk, a felvett hiteleket visszafizetjük, és ismét szufficitessé válunk, vélhetően 1-2 éven belül.

De haladjunk csak tovább. A napokban felröppent egy hír, szó szerint, hogy Ausztráliából sikerült valahogy bejuttatni egy számunkra káros légyfajt. Ő a fruit fly névre hallgat. No annyit tudni kell, hogy létezik kis hazánkban a Biosecurity nevű szervezet, ami fő feladata az itteni ökoszisztéma megőrzése. Aki ide utazik, nemcsak a vámosokkal, meg benvándorlásiakkal találkozhat, hanem cuki kutyusokkal, gazdijukkal, röntgen gépekkel, amik mind-mind a sok csúnya ide látogatók cuccait hivatott éjjel-nappal ellenőrizni. No kérem, ennek a légynek a lárvája valahogy bejutott az országba. Hogy derült ez ki? Hát kérem vannak országosan felállított bug trap-ek, amiket folyamatosan ellenőriznek, hogy kiszűrjék az esetleges illegális bevándorlókat. No, az egyik ilyenben, itt Auckland egyik negyedében, Grey Lynn-ben találtak egy fickót, aztán később kiderült, lányok is vannak a környéken. No, sárdobálásra, meg a kormány hibáztatására megint jó alkalom ez, és arra is tökéletes, hogy a zászlóellenes társaság az ilyen hírekre hivatkozva tovább folytassa lobbizását. Ó, hát persze az ausztrálok is hibásak, hiszen vélhetően tőlük indult minden. A kedvenc hozzászólásaim a következőek: “Honnan tudnánk, hogy veszélyesek, ha nem is tudjuk, hogy néznek ki?” Tömegével találjuk meg a kommenteket mindenfele, holott az összes létező hírportál lehozta a legyek fotóját. No comment.

“A Munkáspárt kormányzása alatt ilyen nem fordult elő!” Persze, egy figyelmetlen ausztrál valószínű direkt a mostani pártnak akart ártani azzal, hogy tök véletlen besétált egy almával a táskájában. Mindenesetre a Biosecurity dolgozik, permetez, lezárták a kerületet, se ki, se be nem lehet gyümölcsöt vinni. Kérdés persze, hogy ezt mennyire sikerül betartatni a lakossággal, átutazó turistákkal.

Ami pedig a nép akaratát illeti: kitartóak, az igazságot keresik, a hazugságot kiszűrik és elvárják, hogy a szerintük helyesnek tartott megoldás minél előbb megvalósuljon. A legjobb példa erre egy évekkel ezelőtt kirobbant botrány: a képviselők költekezéseit napvilágra hozták. A Kiwik belenézhettek azokba a dokumentumokba, amik részletesen bemutatták, ki mire használta az állami bankkártyáját. Amint egyik verőfényes reggelen napvilágra kerültek az adatok már ment is a szerveződés, hogy akkor ezt a több tízezer oldalas dokumentációt át kell nézni! És kérem szépen… ez így is történt. Kiderült, hogy volt aki egy vacsoránál méregdrága bort vagy épp pezsgőt vásárolt, voltak benne hobbi felszerelésre költött összegek és drágának mondható szobaszervízek. Persze semmi nagyszabású költekezés, senki nem vett stadiont meg magángépet, meg tengerparti vityillót, de a nép elérte, hogy ezeket az apróbb költekezéseket a képviselők egytől-egyig visszafizessék. Probléma pipa. Visszafizették, kérem szépen, azóta meg senki nem mer még egy rágót se venni a céges kártyára, mert tudják jól, szemmel tartjuk őket!

Mi a fenti esetek tanulsága? Korrupció minimális. Amennyiben a nép úgy dönt, igaza van, a kormány kénytelen engedni neki. Összetartóak vagyunk, az igazság fontos, ha át akarnak verni minket, nem hagyjuk, és igyekszünk mindenkit a jó irányba terelni. Aki hibázik, megbocsátást nyerhet, de nem felejtünk. Továbbá elfogadjuk, hogy vannak akik más véleményen vannak, mint mi. Döntsön a többség, aztán menjen minden tovább, a maga kis megszokott kerékvágásában, nem problémázunk semmin sem. Felesleges. Ezért is békés és nyugodt társadalom ez.

Cikkek a fenti témákkal kapcsolatban:

コメント


bottom of page