top of page
Search

Conspiracy Theories

A radai rosseb vinné el ezt a koronavírust, ugye? Na meg ezek a kínaiak?! 😡🤣....

Én azon szerencsések közé tartozom, akik a turizmusban dolgoznak évek óta. Dolgoztak, legalábbis, egy kisebb szünetet most beiktatva. Mert itt is van baj, hiába csodás ország, odabaszott ez a vírus a beutaztatásnak. Pontosabban az utazási korlátozások és ez a karanténosdi, ami arcul csapta a mi drága kiwi turizmus ágazatunkat.

Az ország félig-meddig korlátozások alatt, ismét, újra és megint. Itt Auckland-ben visszaugrottunk level 1-ről level 3-ra, ami lényegében annyit jelent, hogy az megy dolgozni, akinek tényleg muszáj, azaz essential worker, bezárt szinte minden, de elvitelre van pite és kávé, online szórhatjuk a pénzt, élelmiszer áruházak, benzinkutak, gyógyszertárak nyitva, és azt tanácsolják, üljünk otthon a picsánkon minél többet. Mindezt 4, azaz négy fertőzött miatt vezették be újra.... khm..... fu!%//(! !(+!+%Ö+%+(+T%+!+Ö!" ... 🤐 Az ország többi része level 2-n, nagyjából normál élet kisebb korlátozásokat betartva.

Auckland régió le van zárva, ami nem azt jelenti, hogy a városhatárnál vége a kalandozásnak, azért ennél jóval nagyobb területről beszélünk.

Auckland-ben a legszigorúbb (lenne) a karantén, de annyi ember van mindenfelé, mint egy átlag hétköznapon. Szinte észre se vesszük, hogy karantén van, csak nyugisabb az élet, picit jobb a forgalom, ismét vicces maszkokat hordunk és otthonról dolgozás van - igen, van, mert hiába ment a turizmus a kukába egy laza mozdulattal, munka van, még ha ötszázan is jelentkeznek mostanság egy állásra. Igen, az az állás, amit végül megkaptam, nos .... 428 jelentkező volt rá. 😳

De térjünk vissza erre a turizmus mumusra, mert valahogy mindig ezzel példálózik mindenki. Miért is? A maga 16.2 billió dollárnyi bruttó bevételével pusztán 5.8%-a GDP-nek, szóval azért annyira nem jelentős 😬, áú, miket mondok én. A lakosság 8.6%-a ebben az iparágban dolgozik. (csak egy érdekes adat: 2010 és 2018 kivételével minden évben több férfi munkanélküli volt, mint nő 😬) Valahogy mégis mindenki azt hiszi, hogy ha a turizmus meghalt, akkor vége a gazdaságnak. Nos drágáim, ez nem ilyen egyszerű, lássuk be. (oké, ha valami vegán csávó lemészárolná a teheneinket, az összeset, akkor pánikolhatnánk, addig viszont 🧘)


Fogalmunk nincs, hogy ez a vírus honnan ered, de pusztulófélben lévő Földünk lakosságának nagyjából fele meg van győződve arról, hogy természetes eredetű a vírus, azaz egy denevér meghágott egy cibetmacskát vagy tobzoska félét, ami megharapta a kis kínait, akihez 63 487-en jöttek ki a piacra aznap és vettek tőle denevért, frissen agyoncsapottat, mert attól majd szép lesz a bőrük. Lehetett bármilyen állat a kiinduló pont, szót sem érdemel már, ami viszont furcsa "véletlen" számomra, hogy van ez a 2017-ben megalapított Vuhani Nemzeti Biobiztonsági Laboratórium, amelyet a legveszélyesebb vírusok tanulmányozására hoztak létre. Ott volt bent koronavírus. SARS es MERS is. Aztán eltelt 2 év, és bumm, itt tartunk. A kis vuhaniak pedig szabadon medencepartiznak, miközben a lakosság fele be van oltva az általuk kifejlesztett, de előlünk eltitkolt vakcinával. Így kezdődik a harmadik világháború?! 🤔

De lépjünk tovább ... ki ne hallott volna Jacinda Ardern-ről, miniszterelnök asszonyunkról. Mindenki, még President Donald J. Trump is. 😎

Cuki asszonyság. Kiválóan kommunikál, mindent elhiszünk már neki, bármit mondhat, csinálhat, ő a mi Szűz Máriánk, megvéd bennünket mindentől, a gonosztól is, esténként mosolyogva bejelentkezik a kanapéjáról és lájvolgat nekünk a fészbúkon, szóval imádják őt. Tényleg. De ... pontosan tudja, mikor mit és hogyan kell tálalnia felénk. Főleg így választások előtt, erre helyezik a hangsúlyt, a kommunikációjára, és próbálnak majd ezzel újra hatalomra jutni (na ezért persze nem lehet bántani őket), ezek a bugyuta kiwik meg ujjonganak, hogy de kis aranyos és törődő az ő drága Jacindájuk. Tény, kedvelem őt és lehet szavazok is rá, de én még mindig sokszor összehúzott szemöldökkel hallgatom, elemzem minden mozdulatát, és szkeptikus vagyok, mert nem értek egyet azzal, hogy "4 ember miatt bezártak bennünket 3 hétre" megoldás nem fog visszaütni és arcul csapni bennünket idővel, mint egy elhajítás után óriás mérges pókokkal visszaérkező ausztrál bumeráng.

Alapvetően én parázok ettől a vírustól. Nem szeretném elkapni és azt sem szeretném, ha barátaim és szeretteim megfertőződnének, bár volt erre példa a családban. De borzalmasan, őrületesen sokba fáj már nekünk ez a vírus ... és ennek nagy része a karanténnak köszönhető. De hogyan kéne ezt kezelni?

Maradjanak otthon a veszélyeztetettek? Vagy aki fél a vírustól és nem akar megfertőződni, üljön otthon? De hogyan? Meddig? Ha nem lesz még bő egy évig vakcina, zárkózzunk be, fizetés nélkül és várjuk ki a végét, mert félünk tőle? Vagy ne féljünk tőle és merjünk emberek közé menni? Mások vagyunk, még szerencse, különbözőképp gondolkodunk, nem fogunk egységes megoldásra jutni ebben a járványhelyzetben, ami viszont további káoszt eredményez, mert vannak országok, ahol lazítanak a szabályokon és úgy tűnik, ismét harcolni fognak a járvánnyal, és vagyunk mi, akik félnek tőle mint a tűztől és 4 ember után bezárkózunk. Ez lesz 3 havonta? Vagy 7 hetente? Amint pár embernél kimutatják a vírust, kezdődik minden előlről, ömlenek a dollár milliók mindenféle mentőcsónakokba? A szokásos megoldások és hagyományos megközelítések nyilvánvalóan alkalmatlannak bizonyultak. Ez a jogállamiság eleve egy bukott ügy, egy vírus ekkora galibát kell, hogy okozzon? Nézzük az eddigi legnagyobb járványok halálozási statisztikáját:

Influenza spreads around the world in yearly outbreaks, resulting in about three to five million cases of severe illness and about 290,000 to 650,000 deaths.

Az influenza évente 3-5 millió embert fertőz meg, a halálesetek száma 290ezer és 650ezer között van.

Miről beszélünk akkor?

Végezetül egy kérdésem még lenne: miért nagy nemzetközi szállodaláncokat használunk a hazaérkező honfitársak elkaranténosítására, miközben a csapból is a "támogasd a hazai szolgáltatásokat és csak új-zélandi termékeket vegyél" folyik?

De a legfontosabb....mikor lesz már ennek vége?

Anyway....

Tiszteletben tartva a szabályokat és csak a saját bábölünkkel (bubble, magyarul egy háztartásban élők) kimozdulva mi úgy döntöttünk:


photos: google.com

bottom of page