top of page
Search

Coast to Coast Challenge

Nem mondanám, hogy nagy sportember vagyok, a jelenlegi aktivitásom annyiban kimerül mostanság, hogy esős időben, bevásárláskor az autótól a bejáratig kocogok egyet. Volt ez máshogy is, kosárlabda, tenisz, futás, biciklizés, mostanság a pilates ami leginkább lázba hoz, relaxál és roppant mód élvezem jótékony hatásait. Új-Zéland eléggé elhízott nemzet, a legtöbb európai és ázsiai ország jóval fittebb nálunk. Érdekesek ezek a felmérések, a legutóbbi amit olvastam a napi lépésszámok alapján mérte a fittséget és eléggé alul rangsorolt bennünket, de ebbe nem tartozik bele a kondiba járás, biciklizés, futás, és egyebek. Ennek ellenére baromi lusták vagyunk, de vannak persze kivételek. Országunk egy természeti csoda, rengeteg szabadidős sportot űzhetünk, elég ha csak felemeljük a seggünket és túrázunk egyet, bármerre megyünk, csodás minden! Van itt a Déli-szigeten egy verseny, ami minden év februárjában kerül megrendezésre, a nyugati-parti Kumara tengerparttól a christchurchi New Brighton mólóig tart, 243 km futás, biciklizés és kajakozás, 2 nap alatt. Gondoltam meglesem a versenyzőket a Waimak-folyón (Waimakariri River) kajakozás közben, hátha ihletet merítek belőlük és felfelé görbítem a "heti sportolással töltött órák száma" statisztikám.

Különböző versenyszámok vannak, amikre be lehet nevezni. Ott van legelőször is a "The longest day", 243 km egy nap alatt, ezt idén szombaton kellett teljesíteni, a kayak befutóra mentem ki, ahol átszálltak kerékpárra a Waimak Gorge Bridge-nél, és onnan tekertek egészen a New Brighton mólóig. Ha szeretnétek benevezni az egyéni egy napos versenyre, akkor 960 dollárt le kell perkálni, ami úgy nagyjából 191 ezer Ft, ha időben befizeted, jó előre, ha picit később, 1050, ha meg később, 1200. Ugye? Nekem mondjátok? Abból a pénzből elmegyek Fiji-re és egy hét alatt olyan kockákat süttetek a hasamra, hogy azt mindenki megirigyelheti.

A két napos verzió nem tűnik annyira durvának, a hegyi futás után van egy tábor, ahol éjszakázhatunk, biztos mindig szuper ott a hangulat! Na, BB, ez jól hangzik, ugye? Futás után gin tonik, másnaposan felfrissülsz a hideg folyóvizekben. De várj, ezek a sportemberek nem isznak, azt tudtad-e? 😛

Ez a kihívás a világ leghosszabb futkározós multifunkci versenye, hosszabb, mint a Hawaii Ironman, amely 3.8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy klasszikus maratoni táv lefutásából állt. Sima liba! A legfittebb résztvevők nagyjából 11 óra alatt teljesítik a távot, hát én 11 óra alatt maximum a város széléig sétálnék el, aktívan stoppolva útközben. Az első szakasz, a futás, nem tűnik bonyolultnak, 31 km, terepen, 800 méter szintkülönbség közben, kavicsos folyópartokon, meredek hegyoldalakon rohangászva és jéghideg folyóvizeken átkelve. Oké, nyár van, de azért azok a folyók tényleg hűvösek, én max bokáig merészkedek bele.

A kajakozás tűnik a legkönnyebbnek, sodor a víz, sok dolgod nincs közben, a zúgók neccesek és ha a szervezőktől kapod a kajakot, nem a sajátod használod és odavered az alját vagy leamortizálod a lapátot - ezt hallottuk nem egyszer-, akkor bizony fizetned kell.

Lehet egyénileg és csapatban is indulni, egy- vagy kétnapos opció van, a csapat lehet 2 vagy 3 fős, iskolai, van tandem és külön iskolai tandem, 15 év felett lehet nevezni, és van egy külön hegyi- és terepfutó részverseny is.

Van egy jó és egy rossz hírem. A jó nekem szól, mégpedig a jövő évi versenyre minden jegy elkelt. Ez sokaknak nyilván rossz hír, de ne csüggedjetek, a hegyi futásra szeptember 1-től lehet jelentkezni, arra még van esélyetek. :)

bottom of page