top of page
Search

Citizen🚢 and more

Veszélyes dolog ez a blogolás, meg mindennemű online kitárulkozás. Irigylem azokat, akik képesek ebben az online világban otthonosan mozogni, de sajnálom is őket, mert én sok értelmét nem látom már. Új-Zélandról szívesen írok érdekességeket, de a magáneletemről egyre kevesebb információval látom el a nagyvilágot, na nem mintha annyi mindenről lemaradnátok, szóval no para. Gondolkodtam ezen az állampolgárság témán is, hogy megosszam-e veletek vagy sem, mert időnként jönnek érdekes reakciók a témával kapcsolatban. Nyilván a „rajongóim” többsége velem együtt örül, de ez az elvándorlósdi még mindig érzékeny téma odahaza, csak azt nem értem, miért. Mi itt nagy ívben szarunk az egészbe bele és élvezzük az életünket, tegye mindenki ezt. De hogyan is kell idáig eljutni?

Még mindig heti rendszerességgel jönnek levelek és üzenetek, hogy segítsek kijutni valakinek, vagy meséljek miért jöttem el, vagy éppen valaki csak odaböffenti, hogy itthon sokkal jobb, minek mentél oda! No, annyit mondanék csak, hogy ha mindenki a saját életével, munkásságával, boldogulásával és gondjával foglalkozna és kizárólag akkor mondana véleményt, amikor erre kérik, aztán el is felejtené az egészet, mi lennénk a legboldogabb bolygó az Univerzumban. Ennyire kurva egyszerű ez gyerekek. ☝

De van itt valami fontosabb, amiről beszélnünk kell, mégpedig az állampolgárság. Leadtam a papírokat, megkaptam a levelet, hogy approved, most már csak a ceremóniára, az avatóra várok, és kettős állampolgár leszek.


A menete ennek röviden és tömören leírva a következő:

1. Ideköltözöl, dolgozol, van egy munkavállalói vízumod, példamutatóan viselkedsz, nem iszol sokat, adakozol, megtanulod a kiwi akcentust és nem szisszensz fel, amikor beleszaladsz a 16 fokos óceánba, approved. (elfogadva a kérelem)

2. Jelentkezel a letelepedési vízumra, ha egyes pont teljesült és fel tudod sorolni, hol lehet fush and chups-et, tangapapucsot és spagetti konzervet kapni, approved.


3. 2 év múlva jelentkezel a végleges letelepedési vízumra, ha a kettes pont teljesült és már meg sem kérdezik honnan jöttél, mert a cuki akcentusoddal is helyinek néznek, approved.

4. Jelentkezel állampolgárságért, ha 5 éve megvan a letelepedésid és elég időt töltöttél az országban, a hármas pont is teljesült és tényleg a Kiwi nemzetközösség része akarsz lenni. Eljársz rögbi meccsekre és ha már akcentus nélkül fújod a himnusz maori részét is, approved.

Állampolgár leszel, ha minden kritériumnak megfelelsz és ha a kollégáid megerősítik ezt. Ezúton szeretném tájékoztatni a közérdeműt, hogy akkor számítasz Kiwinek, ha egy másik Kiwi Kiwinek szólít téged.

Szóval .... postázási címnek a céget adtam meg a jelentkezéskor és amikor megjött a hivatalos értesítő levél, izgatottan bontogattunk meg sikongattunk a főnökömmel és a nyakamba ugorva közölte, hogy akkor Kiwi vagyok, hurrá! 😜

bottom of page