top of page
Search

CEP - Antarctica

Az Antarktisz a Föld leghidegebb, legszelesebb és legszárazabb kontinense. Az éves átlaghőmérséklet a parton mérhető körülbelül –10 °C-tól a belső területek legmagasabb részeinek –60 °C-os értékéig terjed.

James Cook első felfedezőútját 1768-1771 között vezette a Csendes-óceánra, körbehajózta és felmérte Új-Zélandot, valamint feltérképezte Ausztrália keleti partját. Felfedező útja során ugyan a Déli-sarkkört elérte, de még a kontinens felfedezése előtt kénytelen volt visszafordulni. Ezt követően több évtizedes szünet következett, mely után elsőként Bellingshausen hajózta körbe az Antarktiszt 1821-ben.

A kapocs Új-Zéland és az Antarktisz között, amiről most szó lesz, a CEP, alias Community Engagement Programme (Közösségi elköteleződés/összekapcsolás Program), korábbi nevén Média Program, valamint Művészek és Írók Programja. A CEP kulcsfontosságú szerepet játszik az Antarktisz és a Déli-óceán részén folyó tudományos műveletek megértésében és tájékoztatásában. De miről is szól ez a program, kik jelentkezhetnek rá és miért fontos beszélni róla?

Mindenki számára világos és egyértelmű, remélhetőleg, milyen károkat okoz a globális felmelegedés, ennek részleteibe most nem mennék bele, mert sose lenne vége a történetnek. De... baj van, jó nagy!


A CEP program célja, hogy ösztönözve a médiát, művészeket, tanárokat, írókat, stb., felhívja az emberek figyelmét az Antarktisz és globális felmelegedés veszélyeire és védelmének fontosságára. Ez konkrétan úgy néz ki, hogy művészeket, tévés személyiségeket, filmeseket, szobrászokat, fotósokat, stb. meghívnak egy Antarktisz túrára, ahol lehetőségük van megismerni a Scott-bázist, az ott dolgozó kutatókat, helikopteres kirándulásra mehetnek és felfedezhetik a a fagyos kontinenst. Az évente egyszer induló túrára jelentkezni is lehet, ha valaki úgy érzi, megszállott környezetvédő és meggyőző követő bázissal rendelkezik különböző közösségi média felületeken, amivel tömegeket tud elérni. A résztvevők/jelentkezők száma korlátozott, és évente változik a kapacitás, jelentős túljelentkezést generálva ezzel. Szeretnék, ha a résztvevők, pályázók bebizonyítanák ismeretterjesztő képességüket, és lényegében ezzel az ingyenes utazással jutalmazzák azokat, akik valódi érdeklődést mutathatnak az Antarktisz és környezete iránt. Olyan szervezetek jelentkezését is várják, akik osztják a kutatók értékeit, akik megértik az Antarktiszon folyó tudományos munkák fontosságát, és szenvedélyesen továbbítják ezt az üzenetet főként Új-Zéland lakosságának, de a cél nyilván minél nagyobb közösséget elérni a világban.


"2018 novemberében az Elanti Media az antarktiszi Scott Base-re utazott (a CEP közösségi elkötelezettségi programjának köszönhetően), hogy felvételeket és történeteket gyűjtsön egy multimédiás oktatási gyermekjáték és tartalom létrehozása érdekében a Szezám utcához, egy népszerű amerikai bábfilm sorozathoz."


A programról bővebben itt:


A meghívottak között találunk festőt, tévés személyiséget, szobrászt, és zenészt is.


A jelentkezés nyilván nem egyenértékű egy szimpla online regisztrációval, egy kisebb pályázatot kell írni, amit különböző szempontok alapján bírálnak el. Itt részletezni kell, hogyan tudnád rávenni az embereket, hogy érdeklődést mutassanak a téma iránt, milyen közösségi média megjelenéssel tudod támogatni a programot, és nyilván ki kell fejtened, hogy mennyire vagy hozzáértő és lelkes támogató a témában.


A 2021/2022-es utazásra 2020. november 1-ig lehet jelentkezni.


Jelentkezni kizárólag az tud, aki az Antarktisz-egyezményt aláíró 12 ország állampolgára.

(Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Belgium, Chile, Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Norvégia, a Szovjetunió, és Új-Zéland)


Live webkamera, további információ: https://www.antarcticanz.govt.nz/

bottom of page