top of page
Search

Alls

Leszek én a megmentő, aki feléleszti kicsiny(?) országunk hírnevét, gondoltam ideje bejelentkezni már. Éljük a megszokott, koronavírus mentes életünket, mintha mi sem történt volna az elmúlt egy évben. Fogalmunk nincs, milyen szörnyűségek történnek a nagyvilágban, pont ennyire foglalkozik a külföldi sajtó is velünk. Túl sokan nem jutnak most el ide, nincsenek Insta posztok mindenféle télen nyaraló, autóban élő hippi turistákról, a választásoknak is vége, úgyhogy a címlapokról is lekerültünk, szabadságon is vagyunk, már elkezdtük a bóklászást mindenfele. Jaj, de vártam már! Mivel mindenki bejglit süt és pálinkát iszik odahaza, hoztam egy rövid képes listát mindenféle legek-ről, ilyen ferde, olyan magas, hú de hosszú, jaj de gyors, és nézd már.... ez meg mi? Tudtátok, hogy ....

... az egy főre eső birkák száma: 9. A legmagasabb arány a világon. Yess!

Wellington a világ legdélibb fővárosa. Fúj is a szél rendesen!

Az egy főre jutó skót dudák száma több, mint Skóciában. No nem a skót cickókra gondolunk ugye...

A jelnyelv Új-Zéland három hivatalos nyelvének egyike. Az angol és a maori a másik kettő. A Corruptions Perception Index szerint Új-Zéland a legkevésbé korrupt nemzet a világon. Khm. Sure! Új-Zéland a 3. Antarktiszhoz legközelebb lévő ország, Chile és Argentína után. Mondtam már, hogy hideg van? Nincsenek kígyók. Egy se. (állatkertben, akváriumban igen, de szabadon egyetlenegy se) Zéró. Az ország területének egyharmada nemzeti park. Ezért bóklászunk mindig mindenfele.

Új-Zéland a világ 9. leghosszabb partvonala, összesen 15.134 km. Ebből talán pár száz kilométer teljesítve. Legmagasabb épület a Déli-féltekén a Sky Tower. Fel kéne menni megint.... de mindig csak a kaszinóig jutunk, ejnyebejnye.

Legmagasabb pont: Mt Cook. 3724m.

Legalacsonyabb pont: Taieri Plain, -2m. Itt található a leghosszabb városnév a világon.

"Taumatawhakatangihangakoauatotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu"

"The place where Tamatea, the man with the big knees, who slid, climbed and swallowed mountains, known as 'landeater’, 85 karakter.

A legmeredekebb utca a világon a Baldwin Street Dunedin-ben. A 350 méter hosszú utca egy enyhe emelkedővel indul, azután azonban meredekbe vált, és dőlésszöge eléri a 19 fokot. Más szóval egy métert emelkedik minden 2,86 méternyi vízszintes távolság megtétele közben. A Baldwin Street összesen 70 métert emelkedik a teljes hosszában. (fotó fent)

Új-Zéland továbbra is tartja a rekordot a Tom Conroy és Sir Tim Shadbolt által a CUE Television számára 2012 áprilisában elért 26 órás és 4 másodperces televíziós interjúval. Blair Williamson 2017 júniusában a Christchurch-i maratonon rekordot döntött, ő rakta ki a világon a legtöbbször a Rubik-kockát. 254-szer. Unalmas szaladni, mondom én!

Új-Zéland birtokolja a Guinness-világrekordot is a legrövidebb bírósági tárgyalás eredményéért. 2004. július 22-én Nicholas McAllister-t felmentették egy 1 percen át tartó tárgyaláson a Greymouth-i Kerületi Bíróságon. Kannabiszt termesztett. Az esküdtszék 15: 28-kor távozott az ítélet megfontolásához, és 15: 29-kor tért vissza: "nem bűnös" ítélettel.


Na kész a bejgli?


photo: saját és google.com

bottom of page