Search

Vásároljunk be

Mikor Európában éltem, sokkal könnyebb volt a hazai termékek beszerzése és megvásárlása. Gondolok itt a túró rudira, téliszalámira, füstölt húsokra és tölteni való paprikára például. Aztán az életem úgy hozta, hogy Új-Zélandra kerültem, persze tervezett keretek között.

A megérkezésem napján, mondhatni az első utam a „helyi teszkóba” vezetett, mert nem a pipere cuccokra és a kajákra „pazaroltam” a 32 kilónyi összecsomagolt kis életemet. A PAKn’SAVE maga volt a mennyország egy újonc számára, aki előtte sosem látta a világ ezen felét. Mikor belépsz a vásárlóterületre tematikus kiosztással találod magad szemben, akárcsak a világban bárhol. Eddig semmi különös. Na jó most nem mondtam igazat, mert feltűnt egy fiatal nő, aki szó szerint pizsamában vásárolt, lábán se cipő, se papucs, fején hajcsavarókkal. És senki, de senki még csak meg sem lepődött, kivéve engem.

Az első szekció feltárása a zöldség és gyümölcs részleg volt. Azt azért szeretném leszögezni, hogy nem voltam valami nagy gasztró guru soha, nem vágytam új ételek kipróbálására, mert elég, gyermeteg szóval finnyás vagyok. (a megszokottat szeretem)

Tehát haladok, alma, narancs, eper, barack, citrom, kivi, kivi, kivi. Micsoda? Zöld kivi, jaj ezt ismerem. Sárga kivi, na jó ez lehet az éretlen verzió? Jesszusom, na ez meg piros. Megkóstoljuk, vajon mi lehet a különbség. Tapasztalat: a zöld kicsit kesernyésebb, a sárga édesebb (de nem túlérett), a piros pedig a legédesebb, és lehet érthetetlen lesz, de nekem kicsit epres beütése volt. Banán, tudom, én nem voltam nyitottabb és kerestem a megszokott dolgokat, aztaa, mennyi féle banán van. Kicsi, nagy, sárga, zöld. A zöldségekkel is voltak hasonló tapasztalataim, de ott jobban felfigyeltem a hiányosságokra. Például, hogy itt nincsen tv paprika? De legalább van a kaliforniai paprika, azaz capsicum. Na és az avokádó, sose gondoltam volna, hogy én azt szeretem. Szerintem csak ezen a standon eltöltöttem vagy fél órát, ha nem többet.

A következő részleg a húsos stand. Itt nem volt olyan hatalmas eltérés, a kifejezetten BBQ-ra előkészített ételeket leszámítva. Tudom, otthon is sok féle-fajta van, na de itt? Mondjuk hiányosságokat esetleg említhetném, hogy nem nagyon van a polcokon például a csirkén, marhán, bárányon és sertésen kívül más. Nem látok nyulat, pulykát, fácánt, őzet, vagy szarvashúst. Hivatalos henteshez kell fordulni az ilyen húsok beszerzéséhez. Zárójelben jegyzem meg, hogy én nem is hiányolom ezeket, nekem bőven elég a csirke. Halakból amit kifejezetten ajánlok kipróbálásra az a „ausztráliai snapper” és a „kahawai”, és én aki nem szereti a halat, még én is oda vagyok a „fish and chips”-ért.

A felvágottak következtek, szalámi jellegű valami van, de hagyjuk. Kolbászok, ohh azok a finom magyar száraz kolbászok... nincsenek. Van viszont hála az égnek, pár nagyon jó magyar hentes és a szerbek által készített bácskai száraz kolbász is nagyon finom. Találtam egy kolbászka félét itt a helyi boltban, amire azt írták, hogy magyar csípős, hát nem.

Na gyorsan sétáljuk is tovább, joghurtok, tejek, hűtőbe tartandó gyümölcslevek. Ezen nem sok mesélni való van, ugyanaz, csak a márkák mások. Ja nem ... hoppá. Mi lehet az a Feijoa Smoothie? Nézd már, van belőle joghurt is! Ezt vajon eszik vagy isszák? Kívülről úgy néz ki mint egy lime, belülről meg hát nem is tudom. Az biztos, nekem nem volt elsőre szimpatikus, így hát ott is hagytam. Később derült ki számomra, hogy rosszul ítéltem meg ezt a gyümölcsöt. Sajnos csak itt, és csak nagyon rövid ideig terem kora ősszel. Viszont csinálnak belőle joghurtot, smoothie-t, cider-t, fagyit és sorbet-et.

El is érkeztünk a sajtokhoz. Jaj, na én azokat nagyon szeretem, apja lánya, mondaná anyukám. Vannak igazán különleges sajtok, amik eléggé drágák szoktak lenni, ugyanakkor nagyon finomak. Sajnos a füstölt sajtoknak nem olyan markáns az ízük, a füstölési folyamat biztos 3 perces csak ... mondanám, hogy egy öngyújtóval intézték a dolgot. A trappista, edam, camembert, meg a jó kis lapka sajtok szendvicsekhez ugyanúgy ott vannak a polcokon.

Haladjunk tovább, üdítők, energia italok, tejek, vizek és gabonapelyhek felé. Hellyel-közzel ugyan azok, bár nincs Cini Minis. (jelzem, találtam egy amerikai boltot, ahol van, így anyukámnak nem kell a kis szeretet csomagjába bepasszíroznia) El is érkeztünk a nasikhoz, nincs Milka csoki, nem is nagyon ismerik, csak a világjárta társadalmi réteg. Egy helyen lehet venni, van egy német bolt, bár jobb esetben a tej csokis és a mogyorós verziót maximum. Ja, és az ára annyi kb, mintha egy csillagot szeretnénk megvásárolni. A Haribó gumicukrokból, alig van 3-4 fajta. Csipszek, milliónyian vannak, gluténmentesek, édesburgonyásak, csicseriborsósak, na és a lencsés chips, ami az én személyes kedvencem amúgy.

Teljesen rákattantam itt az úgynevezett kumarára, azaz édesburgonyára. Bizony ám, ennek is van több fajtája, sokféle ételt készítek belőle, BBQ-ni is tökéletes. Még a rakott krumpliba és a krumplis tésztába is teszek. (na most kérem a magyar profi szakácsokat, hogy ne verjenek nyakon)

A pipere cuccok között, nagyon sok új-zélandi márkával találkozhatunk, ami egyben állatbarát, és semmi kemikáliát nem tartalmaz. Személyes lábjegyzetként írom meg nektek, hogy mindenből, amiből csak tudok, környezet barát fajtát használok, legyen az bármilyen kozmetikum, szépségápolási termék, testápoló, napolaj, ételszállító dobozka, kukás zacskó, ami újrahasznosítható nylonból készült. Kajákat is sokszor a csomagolása miatt választok, hogy mibe van előkészítve, tárolva. Hála istennek itt nagyon odafigyelnek a környezetvédelemre.

Fagyasztott termékek a végére, mert abban nem sok a különbség a világ többi részéhez képest. Rengeteg lehetőség van gluténmentes ételekre, vegetáriánus és persze vegán finomságok mellett. Én nem vagyok különleges étrenden jelenleg, bár voltam vegetáriánus több mint egy évig, de előszeretettel kóstolok meg különböző húsmentes készítményeket, és nagyon finomak. Apukámat is átvertem, aki nagyon ellene van a nem tejből készült sajtoknak és a nem húsból készült ételeknek. Adtam neki egy szelet vegán sajtot anélkül, hogy elárultam volna mit eszik és jött a konyhába utánam, hogy kaphat e még egy szeletet. Nagyon meglepődött mikor elárultam hogy ez csak “kamu” sajt.

A végére is értünk a kis bevásárlási listának. Jó étvágyat mindenkinek. Puszi.