top of page
Search

Seasoning

Ahogy az a nagy könyvben meg van írva, itt is 4 évszak létezik. Az már más kérdés, hogy általában egy nap alatt mind a négyben részünk is lehet. De sokszor még ez sem igaz… jaj, szóval bonyolult ez, de mindjárt elmagyarázom, miért is. No a férj megint kivétel, mert nála két évszak van: tél és nyár. Télen rövidnadrágot, pólóval és zárt cipővel, néha pulcsival hord, nyáron leveszi a cipőt, papucsra cseréli és a pulcsi is a szekrényben marad. Tiszta kiwi! A hajnyírást tekintve is két évszak van nála: télen, azaz májustól augusztusig 12mm-esre állítjuk a hajnyírót, ez az alap, nyáron – szeptemberből áprilisig – ez 10mm. Sose menjetek férjhez és sose akarjátok megérteni őket!

Auckland egy király hely. Általában jó az idő, ha az esőt is szeretjük és nincs bajunk vele, akkor aztán imádni fogjuk….ha még a szél sem idegesít bennünket….itt is akarunk maradni! Zééország egy érdekes hely, de akad itt mindenféle időjárási forma.

Próbáljátok meg leguglizni (google) az új-zélandi évszakokat, időjárást, a legtöbb helyen így kezdik: két nagy sziget van…. hmm… meg az a sok kisebb, de végülis….nem számít, szerencsétlen kiwik akik nem az északi és nem is a déli nagyobbacska szigeteken élnek, mit számítanak….

Nos, ha kezdő idegenvezetők vagyunk, tudjuk le a dolgot így: az ország északi részén szubtrópusi, míg a déli részén hegyvidéki és óceáni az éghajlat. Nem kell magyarázni, úgyse kérdezik meg mi az, ellenben ha pontosak akarunk lenni, azt még ne felejtsük el: van itt még “fél-kontinentális” (semi continental climate) paca is a térképen, egész pontosan a Déli-szigeten, Otago környékén, ami kísértetiesen hasonlít a mi otthoni időjárásunkra.

Az emberek többsége abban a tudatban él, hogy Új-Zéland hol Izland mellett, hol a Mediterrán-tenger (igazából Földközi-tenger, au) kellős közepén, a műveltebb világutazók szerint Ázsiában, a földrajz órákat rendszeresen látogató értelmiségiek szerint pedig pont ott helyezkedik el, ahol van és valami trópusi mesesziget. No, van is ebben valami, de ez azért nem teljesen igaz. A 4 évszak már eleve hibádzik, ugyanis szeptember óta mi biza a kertben ücsörgünk, ha melegünk van árnyékba húzódunk, hideg sört szürcsölünk, állandóan barbizunk (bbq) és mezítláb a fűben rohangálunk. No kérem ezt nem mondanám egy tipikus tavaszkezdésnek, de nyárias szokásoknak annál inkább. Nem beszélve arról, hogy két hete leégtem és azóta is hámlik a bőröm…. hát így jár, aki csak egy percre is megfeledkezik, hogy Új-Zélandon él és nem használ napvédő krémet.

A trópusi mesesziget annyiban igaz, hogy főleg itt, mifelénk, a növényzet igazán impozáns. A szupermarketek parkolóiban pálmafák, a tengerparti parkokban csodaszép trópusi növényzet, meg úgy mindenfele a környéken rengeteg számunkra ismeretlen, szebbnél szebb fácska, bokrocska és virágocska található. A tél is furcsa errefelé, mert akad ugyan néhány európai lombhullató fafajta, de nem sok, így szinte semmi különbség a téli és nyári táj látványa között. De nézzük is, itt nálunk Aucklandben hogy alakulnak az évszakok.

Auckland nyáron, 25 fok (február) / Auckland télen, 17 fok (július)

Nyár

Általában 25-29 fok és nagyon meleg. Nos, önmagában a 25 fok nem sok, de ne felejtsük el, errefelé a nap mindent felerősít, ugyanis az emberiség kedvező környezetvédelmi szokásainak köszönhetően mifelénk eléggé vékonka az ózonréteg és bizony ezt a bőrünk is megérzi. A nyár hivatalosan decembertől februárig tart, de ez badarság, már 3 hete is fürödtek a helyiek az óceánban, de ezt azért nyilván ne vegyük alapul. Mondjuk azt, hogy november végétől egészen április közepéig nyár van, legalábbis mi ezen időszakban szoktunk nagyokat csobbanni. A “hivatalos” strandnyitó október utolsó hétvégéje, hát … őőőő…nemtom. Egyik kedves kiwi ismerősöm szerint az óceán: 15 fok alatt hideg, 15-20 között frissítő és 20 fok felett már nagyon meleg. Általában 20-22 fok a víz hőmérséklete itt a Peninsulán, ami nekünk bőven elég. Azt se felejtsük el, hogy karácsony is nyáron van, úgyhogy hógolyózás meg forralt borozás kizárva. (kivéve, ha valahol a hegyekben karácsonyozunk) A gyerekek az iskolába mezítláb, pólóban és rövidnadrágban járnak.

Mangawhai Heads - nyár

Tél

Esős, nedves, de napos időben szinte nyárias. Szép zöld minden, mivel sokat esik, a táj ugye nem nagyon változik, többnyire farmerben és átmeneti kabátban rohangálunk. Téli kabátot itt nem hordok (nincs is és nem is volt), a lábbelim is általában egy mezítlábas balerina, ha épp elugrok a boltba. Lilyvel kávéházak teraszán süttetjük a hasunkat ebéd után. Viszont a tél nagyon szeszélyes, ha reggel kinézünk az ablakon, még véletlen se dőljünk be az épp aktuális időnek. Egy átlagos téli hétköznap: reggel felkelek, kávé, ragyogó napsütés. Délelőtt munka, majd irány a pláza, szél és eső. Kiérve a plázából napsütés és viharos erejű szél, futás a sál után. Délután borult, de se szél, se eső, majd este leszakad az ég, locsolás pipa. Átlagosan, napközben 15-17 fok, este 9-11. Eddig 1-2 alkalommal előfordult, hogy deres volt a szélvédő reggel, de általában garázsban állnak az autók, így ezért korábban kelni nekünk nem kell. A gyerekek az iskolába mezítláb, pólóban és rövidnadrágban járnak.

téli felhős idő (15 fok)

Tavasz

Majdnem nyár, pár fokkal hűvösebb van és picit több az eső, fürdeni még kissé fájdalmas az óceánban, legalábbis nekünk… és ennyi. Kertet rendezünk és a közeli szigetekre járunk előnyaralni (Fiji, Samoa, Tonga, Bora Bora, stb.) A gyerekek az iskolába mezítláb, pólóban és rövidnadrágban járnak.

tavasz – Rangitoto Island

Ősz

Pár hetes átmenet a nyár után. Általában akkor vesszük észre, amikor már kényelmetlen órákat az óceánban tölteni és bodyboardozni, és sokat libabőrözünk a strandon a napon fekve. Ezt követően pár hétig több az eső, de még kellemesen meleg van… aztán beköszönt az esős és a nyálkás, nedves, hűvös tél. Előkerülnek a farmerek és széldzsekik, esőkabátok. A gyerekek az iskolába mezítláb, pólóban és rövidnadrágban járnak.

No mit tanultunk most? Ha nyáron jöttök ide, legyen nálatok:

rövidnadrág, póló és tangapapucs

Ha tavasszal jöttök ide, hozzatok:

rövidnadrágot, pólót és tangapapucsot

Ha ősszel jöttök, pakoljatok:

rövidnadrágot, pólót, tangapapucsot és pulóvert

Ha télen jöttök, vegyetek fel:

rövidnadrágot, pólót és tangapapucsot … valamint ha fázósak vagytok, pulóvert és esőkabátot (ha klasszik kiwi viseletre hajtotok, legyen rajtatok: póló, rövidnadrág, tangapapucs és pufi kabát, haha)

Timelapse New Zealand:

Comments


bottom of page